Islamska država nije poražena: “Ratni kovčeg” težak 50 miliona dolara!

0
youtube/CNN
Foto: Ilustracija

Samo dva dana nakon što je vođa ISIS-a poginuo tokom američke racije na severu Sirije, u izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je ta teroristička grupa daleko od pobeđene. Ustvari, ona ostaje moćna sila u Iraku i Siriji, sa rastućim prisustvom u Avganistanu i zapadnoj Africi, navodi se u analizi UN.

U izveštaju koji su sastavili eksperti UN-a za ISIS i Al Kaidu i koji pokriva poslednjih šest meseci 2021. godine kaže se da ISIS možda još uvek ima do 50 miliona dolara u kasi. Istraživanje je završeno pre smrti vođe Islamske države Abu Ibrahima el Hašimija el Kurejšija.

Prema ekspertima UN-a, čak i pre njegove smrti, ISIS je izgubio nekoliko važnih članova iz viših ešalona.

Pa ipak, ISIS ostaje stalna pretnja. Nestabilnost u Iraku i Siriji “ukazuje da se ne može isključiti eventualni ponovni razvoj ISIL-a u centralnom regionu”, zaključuje se u izveštaju.

U opsežnom dokumentu, posmatrači UN-a kažu da nema dokaza da talibani pokušavaju da ograniče aktivnosti stranih terorista u Avganistanu.

“Naprotiv, terorističke grupe tamo uživaju veću slobodu nego u bilo kom trenutku u novijoj istoriji”, dodaju istraživači.

Između 6.000 i 10.000 boraca

U proceni situacije u Iraku i Siriji, izveštaj kaže da se procenjuje da ISIS “ima između 6.000 i 10.000 boraca u obe zemlje, gde formira ćelije i obučava operativce za pokretanje napada”, često koristeći pustinjska skrovišta.

U izveštaju se navodi da je Isis izdržao “kontinuirani kontrateroristički pritisak” snaga u Iraku i Siriji, koje uključuju američke snage raspoređene u severnoj Siriji, kao i kurdske Sirijske demokratske snage.

Analiza UN-a navodi da je Isis u Iraku u drugoj polovini 2021. nastavio da izvodi napade po stalnoj stopi, uključujući operacije tipa “napadni i beži, zasede i bombe pored puta”, posebno na delu teritorije severno od Bagdada.

– Ćelije u Iraku se takođe fokusiraju na ekonomski rat, ciljajući na infrastrukturu, posebno na dalekovode – dodaje se u izveštaju.

Posmatrači UN-a procenjuju da se ISIS obnavlja i na krajnjem zapadu Iraka, uključujući uporišta i tunele sa mnogo “uspavanih” ćelija i stotinama boraca u pustinji Anbar.

Vođe u zaklonu, ekstremne mere bezbednosti

Izveštaj opisuje vođstvo koje živi u dubokom zaklonu. U njemu se navodi da je jedna vlada primetila da Kurejši, iako se smatralo da se nalazi negde u Siriji “preduzima ekstremne mere kako bi osigurao svoju bezbednost, ne dozvoljavajući da se elektronika nosi u njegovoj blizini”.

Smatralo se da se redovno kreće između Sirije i Iraka.

Uprkos svim merama predostrožnosti, pronađen je u provinciji Idlib, a sada ISIS ima problem sukcesije, drugi put u dve godine. Abu Bakr el Bagdadi je ubijen, takođe u Idlibu, u oktobru 2019.

Edmund Fiton Braun, koordinator tima za praćenje, rekao je za Si-En-En da je najviše rukovodstvo ISIS-a “pretrpelo značajan pad poslednjih godina i da nije jasno da li mogu da zamene bilo koga vođama sličnog kalibra ili iskustva”.

Izveštaj UN-a kaže da se stavovi vlada razlikuju o uticaju odlaska vođa.

– Neke zemlje članice ocenjuju da je ISIS značajno potkopan tim gubicima, dok druge smatraju da prijetnja ponovnog oživljavanja jezgra ISIL-a ostaje – stoji u izveštaju.

Složeni napad ISIS-a čiji je cilj oslobađanje zatvorenika u Hasaki u severnoj Siriji prošlog meseca mogao bi da nagoveštava to ponovno oživljavanje.

Fiton-Braun kaže da je to bio značajan razvoj događaja i da su neki važni zatvorenici oslobođeni. Drugi su ubijeni ili zarobljeni, ali, dodaje, “oni će smatrati da su remećenje i propaganda bili vredni te cene, ali je prerano reći o čemu govori ili kakav će uticaj imati na sposobnosti grupe .”

Pun “ratni kovčeg”, u njemu i do 50 miliona dolara

Izveštaj UN-a navodi da je “ratni kovčeg” ISIS-a znatno manji nego kada je njegov samoproglašeni kalifat vladao velikim delovima Sirije i Iraka. Međutim, daleko je od toga da manjka.

– Sredstva za koja se procenjuje da su dostupna ISIL-u u jezgru zone sukoba stabilna su i kreću se između 25 miliona i 50 miliona dolara, pri čemu se procenjuje da će veći deo ostati u Iraku – navodi se u izveštaju.

Međutim, vlade veruju da grupa sada troši više nego što prima.

Deo tog novca se usmerava u Avganistan, gde stručnjaci UN-a veruju da filijala ISIS-a, Islamska država Korasana (ISIS-K) regrutuje borce i da se širi. Poslednjih meseci grupa je objavljivala redovne video snimke napada na talibanske zvaničnike i borce, kako u istočnom Avganistanu tako i u glavnom gradu.

ISIS-K je izvršio razorni samoubilački napad na aerodromu u Kabulu u avgustu, u kojem je ubijeno više od 170 ljudi, i nekoliko kasnijih napada.

U izveštaju se navodi da je ISIS-K “pokazao stalnu sposobnost da izvede sofisticirane napade, čime se dodatno usložnjava bezbednosna situacija u Avganistanu”.

Države članice UN-a procenjuju da je snaga ISIS-K sada naraska sa ranijih procena od 2.200 na blizu 4.000 boraca, nakon oslobađanja nekoliko hiljada zatvorenika. Jedna država članica ocenila je da skoro polovinu članova ISIS-K čine teroristi iz drugih zemalja.

Avganistan, potencijalno sigurno utočište za Al Kaidu

Tim UN-a kaže da posle šest meseci vladavine talibana “Avganistan ima potencijal da postane sigurno utočište za Al Kaidu i brojne terorističke grupe koje su povezane sa regionom Centralne Azije i šire”.

U njemu se napominje da neki od talibana koji su najveći simpatizeri Al Kaide “zauzimaju visoke pozicije u novoj de fakto avganistanskoj administraciji”, što potvrđuje povratak u Avganistan bivšeg pomoćnika ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Centralnoazijske terorističke grupe kao što su Islamska grupa džihad i Islamski pokret Uzbekistana “sada imaju veću slobodu kretanja u zemlji”, navodi se u izveštaju.

“Srednjoazijske ambasade sa sedištem u Avganistanu sa zabrinutošću su primetile da je nekoliko lidera tih grupa slobodno putovalo u Kabul”, kaže se u izveštaju.

U delu o džihadističkim aktivnostima u Africi, posmatrači UN-a primećuju da su “izgleda članice Al Kaide i ISIL-a u zapadnoj Africi postigle odlučujući napredak iskorišćavanjem lokalnih pritužbi, preopterećenjem snaga bezbednosti i upravljanjem složenim međusobnim odnosima između naoružanih grupa”.

Snaga ogranka Al Kaide u Maliju je tolika da je “sama prestonica ugrožena, sa bezbednosnim krugom koji je sada ograničen na 40 kilometara oko Bamaka”.

U izveštaju se podvlači strah od nove generacije terorista koji se pojavljuju iz izbegličkih kampova u severnoj Siriji. U jednom od tih kampova, el Havlu, je oko 60.000 ljudi, a u izveštaju UN-a se ocenjuje da je pod “društvenom kontrolom ISIS-a”.

“Ostanak u teškim uslovima, okružen radikalnim uticajima, može dovesti do toga da mlađi stanovnici, posebno, postanu okoreli i obučeni ekstremisti”, navodi se u izvještaju UN-a.

Generacija dece, od kojih su mnogi odgajani u “inkubatorima nasilnog ekstremizma, su u posebnom riziku, zaključuju eksperti UN-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here