Islamska država počinila zločine širokih razmera

0

Pripadnici Islamske države počinili zločine protiv čovečnosti
 

U prvom izveštaju, objavljenom u Ženevi, Komisija navodi niz zločina, dokumentovanih izjavama oko 300 žrtava i svedoka. Reč je o masovnim ubistvima etničkih i verskih grupa, pogubljenjima, seksualnom ropstvu.

 

Ti "sistematični i širokih razmera" napadi na kurdske civile, verske manjine jazide predstavljaju "zločine protiv čovečnosti", piše u izveštaju.

 

Grupa Islamska država vršila je "pogubljenja, ubistva, kamenovanja muškaraca, žena i dece na javnim mestima u gradovima i selima na severoistoku Sirije", dodaje se dalje u izveštaju.

 

Žrtve su držane po tri dana razapete na krstu, glave su nabadane na ograde parkova kao "upozorenje stanovnicima na posledice ako odbiju da se podvrgnu vlasti te naoružane grupe".

 

Prema izjavama bivših zatvorenika, najgori tretman u pritvoru imali su oni koji bi bili osumnjičeni za pripadanje drugim oružanim grupama, novinari i fikseri koji rade za strane novinare.

 

U izveštaju se navode i zločini nad ženama, držanje žena kao seksualnih robinja, njihovo silovanje, prodaja tih žena.

 

Ova Komisija ima mandat da istraži zločine samo u Siriji i nije istraživala šta se događalo na teritorijama u Iraku, koje su pod kontrolom Islamske države. Komisija je istraživanja sprovela u regionu, a nije imala dozvolu sirijskih vlasti da uđe u samu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here