Tanjug

Srđan Milaković, donedavni zamenik gradonačelnika Vukovara, a sada odbornik u lokalnoj Skupštini, ocenjuje za “Vesti” da su morbidne poruke hrvatskog repera o ubijenoj srpskoj porodici Zec samo deo “kolorita” koji se ustalio u Hrvatskoj poslednjih godina.

– Srđan Ćuk, poznatiji kao General Vu, u svojim stihovima relativizuje i obezvređuje stradanja u Jasenovcu, slavi godišnjicu NDH i njene simbole, blizak mu je hrvatski grb s prvim belim poljem, Jasenovac mu je radni logor koji treba prekopati da bi se utvrdila istina… Nažalost, nije ni prvi ni zadnji u Hrvatskoj, pa čak ni na javnoj sceni, sa takvim stavovima. On je možda samo otišao najdalje u ekstremizmu i isključivosti. Naprosto, simpatije prema NDH prisutne su kod mnogih, pa čak i kod novih generacija – ističe Milaković i dodaje da u Hrvatskoj generalno ne postoji razumevanje ili empatija za stradanje Srba u proteklom ratu.

– To je naročito očigledno u slučaju stradanja porodice Zec. Deo javnosti u Hrvatskoj taj zločin osuđuje, ali stavovi Ćuka i sličnih umetnika i dalje egzistiraju u hrvatskom društvu. Mi koji živimo u Hrvatskoj, pogotovo Srbi, moramo se s time nositi – zaključuje Milaković.