Youtube/DefenseWebTV
Ruska podmornica "Omsk"

Ruska atomska podmornica “Omsk” koja učestvuje u morskim manevrima “Okeanski štit-2020”, isplivala je u međunarodnim vodama u rejonu Aljaske i odmah izazvala veliku pažnju ne samo američke javnosti već mnogo šire.

Pre toga je “Omsk” zajedno sa “Varjagom”, imao raketno gađanje u akvatorijumu Beringovog mora. Obe rakete su pogodile cilj, tvrde u rukovodstvu ruske ratne mornarice.

Kad se održavaju takve vežbe obaveste se susedne zemlje, pa su o svemu tome znali i Amerikanci. Zanimljivo je da su američke agencije izvestile da “Omsk” ima problema, da je izronila i da su rusku podmornicu u međunarodnim vodama prvo primetili ribari koji su signalizirali obalnoj straži.

U Ruskoj tihookeanskoj floti tvrde da na podmornici “Omsk” nema nikakvih problema. Radi se o podmornici sa savremenim ruskim raketama. Osim raketa “oniks” ona ima i rakete “kalibar” i “cirkon”.

Nedavno su Estonci imali priliku da vide rusku podmornicu koja je isplivala u Finskom zalivu. Turisti na estonskoj jahti snimili su 20. avgusta u jutarnjim satima rusku podmornicu. Osmorica Estonaca su kasnije pričala da su ruski mornari bili “prijateljski nastrojeni”, mahali su turistima, čak ih i pozdravili signalom.

Krajem prošlog meseca Šveđani su bili šokirani veličinom podmornice. Turisti na jahti su ugledali rusku grdosiju koja je bila na površini mora. Svoje utiske ispričali su švedskom tabloidu “Ekspresen”. I njima su mahala četiri ruska mornara sa podmornice.

Sve to govori da je bezrazložan strah čim ispliva neka ruska atomska grdosija. Za sve manevre i gađanja velesile obaveštavaju na vreme jedna drugu.

Najveće vežbe od Sovjeta

Ruska mornarica izvela je veliku vežbu u blizini Aljaske, u kojoj je učestvovalo više od 50 brodova i oko 40 aviona, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane, navodeći da su to najveće takve vežbe na tom području od sovjetskih vremena. Vežbe su deo napora Rusije da pojača svoje prisustvo u arktičkom regionu i da zaštiti svoje resurse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here