Ispovest mladog milijardera o tome kako je biti bezobrazno bogat

0

Jedan od osnivač Fejsbuka Dastin Moskovic je pričao o svom bogatstvu

 

 

"Biznis insajder" priču o Moskovicu počinje konstatacijom da samo mali broj ljudi može da se nada da će nekada osetiti kako je to biti milijarder. A još manji broj će imati desetocifreni iznos na bankovnom računu do svoje 30. godine.

 

Dakle, kako je to biti bezobrazno bogat? Moskovic je pričao o tome kako se oseća kao milijarder, da li je novac opterećenje i kome bi taj novac otišao u slučaju njegove smrti, što je odgovor na prošlogodišnje pitanje sa sajta za pitanja i odgovore "Kvora".

 

Ovaj preduzetnik kaže da je na bogatstvo gledao kao na izvor koji mu omogućava promociju društveno dobrih stvari više nego kao na sredstvo za ostvarenje ličnih interesa.

 

– Veoma volim citat (komičara) Luisa Si Keja i generalno ovakav pogled na svet oličen u njemu: "Nikada na novac nisam gledao kao na ‘moj novac’. Uvek sam ga gledao kao ‘Novac’. To je sredstvo. Ukoliko se pojavi blizu mene, onda treba da bude pušten natrag u sistem – tvrdi Moskovic.

 

On je naveo da ispada prilično teško vratiti tako veliku sumu svetu, a da budete sigurni u to što radite. Zato je on sa suprugom Keri Tjunom, bivšom novinarkom "Volstrit džurnala", osnovao fondaciju "Gud venčurs" koja sarađuje sa organizacijom za evaluaciju uticaja donacija "Giv vel".

 

– Učimo svakim danom sve više i ubrzavamo korak uporedo sa tim. Ne nameravamo da mnogo ostane kada umremo (odnosno imamo fondaciju po principu "spali kad završiš") – napisao je Moskovic u poruci.

 

Moskovic je kasnije dodao post u kojem je objasnio da imamo još mnogo decenija pre nego što taj "spali kad završiš" aspekt počne da razumno ograničava njegove poslovne mogućnosti.

 

On je naglasio da je njegova fondacija imala već značajnu investiciju u start-ap projekat "Vikarijus" za softver koji "uči poput čoveka", koja je iznosila 15 miliona dolara od čega je većinu novca obezbedila "Gud venčurs".

 

– Ali ja ne vidim nikakve jake razloge za uspostavljanje sistema koji bi stalno investirao kapital nakon što umrem, tako da bih voleo da ga se otarasim pre toga (slično kao Voren Bafet). Uz to, čak i novac iz naših grantova biće neizostavno ponovo investiran u privredu na neki način – tvrdi Moskovic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here