Ispovest Vojislava Šešelja (5): Rekao sam Gotovini da će ga osloboditi

0

Proslava sa Radovanom Karadžićem: Vojislav Šešelj
 

– Tuta i ja smo bili u istom bloku i družili smo se. Duhovit je čovek, nije naročito obrazovan, ali je video sveta – kaže Šešelj.

 

Neka me hapse

Vojislav Šešelj kaže da se uopšte nije šalio kada je izjavio da se u Haški tribunal ne vraća dobrovoljno.

– Živo me interesuje šta će povodom toga da uradi aktuelna vlast, ali i Haški tribunal. Da li će Hag izdati obavezujući nalog ovom izdajničkom režimu kako bi me uhapsili i isporučili Tribunulu ili će oni to uraditi samoinicijativno, ne znam. Ali, zaista bi bilo interesantno da me Hagu isporuče moji najbliži saučesnici u "ratnim i zločinima protiv čovečnosti" – veli Šešelj.

Priča i da je Anti Gotovini i Mladenu Markaču prvi otkrio da će uprkos drakonskim kaznama izrečenim u prvostepenim presudama, u žalbenom postupku biti oslobođeni.

– Čitao sam u medijima da su svi bili zapanjeni oslobađajućim presudama, ali mene one nisu iznenadile. U nekoliko navrata sam hrvatskim generalima, a mahom sam ih sretao ako bi nam se poklopile posete porodica, bez ustezanja rekao da nemaju šta da se brinu. Rekao sam i Gotovini i Markaču: "Lako je vama, ovaj Tribunal je Vaš! Bićete pušteni kući. Vi ste ovde slučajno, samo da se napravi mala ravnoteža u odnosu na Srbe, samo privremeno…" Bio sam ubeđen da će ih pustiti, jer da ih nisu oslobodili, postojala je mogućnost da Gotovina progovori o ulozi Amerikanaca u hrvatskoj agresiji nazvanoj "Oluja" – priča Šešelj.

Objašnjava i da su druženja među optuženicima bila moguća samo po spratovima, a zajednička okupljanja moguća tek u retkim prilikama, povodom najvećih verskih praznika.

– Sa Radovanom Karadžićem sam se povremeno viđao jer je bio na drugom spratu. Susretali bi se ili ako nam se podudare posete ili ako se sretnemo na hodniku nekim poslom, što je bilo retko. S vremena na vreme su me pozivali na proslave na spratu iznad. Jednom sam pozvao Radovana da siđe na naš sprat, jer smo organizovali neku proslavu. Ali, odmah posle toga, zatvorske vlasti su to zabranile – kaže Šešelj i dodaje da je dosta vremena provodio i sa generalom Ratkom Mladićem.

– Međutim, Mladića su na našem spratu zadržali samo mesec dana, a onda ga navodno zbog mog Šešeljevog uticaja izmestili.

– To je smešno, ali takva je haška stvarnost. Doduše, tome su kumovali mediji jer su objavili kako je general tražio da ga isključivo ja branim pred ovim sudom. Naravno, to je bila nebuloza, jer i praktično nije bilo moguće da postanem njegov advokat, ali neki su očigledno njegovu šalu shvatili veoma ozbiljno – priča Šešelj i dodaje da je u Pritvorskoj jedinici Sheveningen svim zatočenicima najteže padala neizvesnost i čekanje.

– Kombinaciju te dve stvari neko je monstruozno smislio da bi nam ubio duh i zdravlje. Otuda su u Hagu najbolje prolazili oni ljudi koji su znali da organizuju život i u takvim okolnostima. Nažalost, oni koji su bili preokupirani izrečenom ili nagoveštenom kaznom, prolazili su najteže – kaže najduži pritvorenik Haškog tribunala.

 

Ispovest Vojislava Šešelja:

1. Nisam se pokajao što sam otišao

2. U Hagu i zdrav oboli

3. Tribunal hteo da umrem

4. Preferans sa Martićem i Pavkovićem

Sutra – Ispovest Vojislava Šešelja (6): Orić nikoga nije postrojavao

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here