Ž.M.

U prostorijama srpskog folklornog društva Homolje iz Gosaua na Vidovdan je organizovana podela đačkih knjižica učenicima koji koji su pohađali Srpsku dopunsku školu u Gosauu i okolini. Ova škola je jedna od najvećih po broju đaka u Švajcarskoj sa 34 učenika.

Na svečanosti su dodeljena i svedočanstva maturantima Emilu Butiću poreklom iz Kamenova, Marini Soldatović Jurić iz Ranovca i Damjanu Kitanoviću iz Sige, a već su upisana i tri prvaka Tanja Sulimanović, Aleksandra Pavlović i Miloš Bošković. Oni će u klupe sesti u septembru.

Učiteljica Marija Gaćinović je podelila svima đačke knjižice a maturantima je zaželela puno uspeha u daljem školovanju i u novom životu.

– Videli ste odlazi nam troje maturanata, oni su završili osnovnu školu, ali se troje prvaka upisalo, tako da grupa za sada ostaje na broju od 34 učenika. Svake godine imamo ovako veliko druženje na kraju školske godine, koje uglavnom organizuju roditelji maturanata. Deca su inače cele godine bila vredna, učila slova, posebno ćirilicu, učila našu istoriju i evo došli smo do Vidovdana, današnjeg dana, kada su zasluženo primili knjižice za svoj trud. Moj angažman se završava ove godine, četiri godine su prošle i od sledeće školske godine nastavu će voditi novi nastavnik – izjavila je za “Vesti” učiteljica Marija Gaćinović.

– Okupili smo se kao i svake godine na dodeli knjižica, da ispratimo maturante u njihov novi život i da obeležimo kraj školske godine kao u svim školama u matici Srbiji. Deca su došla sa roditeljima, roditelji maturanata su spremili zakusku, maturantsku tortu i piće. Učiteljica Marija se vraća u Srbiju, a negde do polovine septembra očekujemo novog učitelja – kaže Zvezdan Budimirović, predsednik Saveta roditelja.

Maturantkinja Marina Soldatović Jurić je već odabrala zanimanje.

-Želja mi je da postanem medicinska sestra i upisaću srednju medicinsku školu u St. Galenu. Blizu je Gosaua gde stanujem i ne moram puno da putujem – kaže kaže za “Vesti” Marina.

– Emil će nastaviti da uči za polimehaničara u Herisauu. To voli i mi mu to ne uskraćujemo. Neka uči ono što najviše želi – kažu Emilovi roditelji Slavica i Neša Butić koji žive u Herisauu.

Cveće i torta

Posle podele knjižica Zvezdan Budimirović, je u znak pažnje i zahvalnosti u ime svih roditelja, predao učiteljici Mariji predivan buket cveća. Potom je sledilo slikanje sa maturantima i druženje uz zakusku, a svima se posebno dopala torta za maturante.

Damjan ide u programere

– Idem u osmi razred u Rozenauu, a posle ću da nastavim i deveti. Kada to završim želja mi je da učim i da postanem komjuterski programer – izjavio je Damjan Kitanović, koji živi u Arneku.