Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada Srbije donela je 30. novembra odluku o ograničenju cena određenih prehrambenih namirnica, na takav način da ove cene ne mogu biti više od onih zabeleženih na dan 15. novembra.

Ograničena je bila cena za: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Odlučeno je i da se uredba primenjuje u trajanju od 60 dana, što je isteklo tačno juče. To bi praktično, moglo da znači da trgovci mogu dodatno da povise cene i preliju troškove na novčanike potrošača.

Da li će vlada produžiti meru, ostaje da vidimo posle vikenda, piše Blic biznis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here