EPA/Vassil Donev

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da je istorijska činjenica da su bugarske vlasti za vreme Drugog svetskog rata bile saveznici Hitlera.

On je dodao da to ne znači da Bugari treba da se nazivaju fašistima, prenosi portal 360stepenik.mk.

– Bugarska vlast i bugarski car su bili saveznici Nemačke i Hitlera, što je istorijska činjenica, ali saveznici su bili i vlasti Italije i hrvatske države pa ih ne nazivate faštistima – rekao je Karakačanov u današnjem intervjuu za makedonski radio Kanal 77 na kome je učestvovao i makedonski premijer Zoran Zaev.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u istom intervjuu izjavio je da se ne kaje zbog onoga što je rekao u intervjuu za bugarsku agenciju BgNES i naglasio da je intervju bilo namenjen za bugarsku javnost.

– Uvek ćemo biti strana koja pravi prijateljske korake koji otvaraju perspektive za međusobne odnose sa susedima, uključujući i Bugarsku, ali nikada na račun toga nećemo da dovedemo u pitanje naš identet kao Makedonci koji govore i makedonski jezik i dostojanstvo, o čemu se nikada neće pregovarati – rekao je danas Zaev.

Kako je kazao, u Drugom svetskom ratu tadašnja bugarska vlast je bila administracija koja je odlučila da se priključi Trećem rajhu bez da o tome pita narod.

– Umesto bugarski fašistički okupator ili bugarska fašistička ruka treba ga zameniti sa fašističkim – kazao je Zaev i dodao da se ne kaje za to što je rekao.

Sofija je pre dve nedelje blokirala početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom tvrdeći da makedonske vlasti ne sprovode Sporazum o prijateljstvu potpisan između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Nakon bugarske blokade Zaev je u intervjuu za bugarsku agenciju BgNES tvrdio da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastali makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

On je takođe tvrdio da Bugarska nije bila okupator na teritoriji današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već da je bila samo administrator.

Bugarska takođe zahteva od Severne Makedonije da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru za Skoplje bude uključen putokaz sa jasnim vremenskim odrednicima za sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here