Tanjug
Vojska Republike Srpske

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske pokreće veliku akciju u kojoj će pozvati sve učesnike Odbrambeno-otadžbinskog rata, u zemlji, ali i dijaspori, da svojim svedočenjima doprinesu očuvanju sećanja na ratne godine stvaranja RS.

Milorad Kojić, direktor ovog centra, uputio je pre nekoliko dana poziv svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, MUP i onima koji su bili deo političkih struktura da daju svoja svedočanstva, odnosno ispričaju svoju ratnu priču.

– Istina o Odbrambeno-otadžbinskom ratu je značajna za budućnost generacija i očuvanje Republike Srpske. Ne smemo dozvoliti da nam istorija servira kroz presude koje je donosio Hag i pravosuđe iz Sarajeva. Utoliko je još veći značaj ovog veoma važnog projekta. Otuda je naš poziv upućen svim borcima, vojnicima i policajcima, a posebno onima koji su u dijaspori da se odazovu i da kroz svoje lične priče i podvige naših heroja ispričaju i ostave budućim pokolenjima vredno sećanje i istorijsku građu na godine kada je naš narod svojom odlučnošću i borbom podario ono najsvetije – slobodu. Ta sloboda se zove Republika Srpska – ističe za “Vesti” Milorad Kojić.

General Savo Sokanović, ratni načelnik odeljenja za moral i verske poslove Glavnog štaba VRS, ocenjuje da je inicijativa Centra za istraživanje rata odlična ideja sa kojom će se od zaborava, za buduće generacije, sačuvati epska borba naroda Republike Srpske, ali razobličiti mnoge neistine vezane za Odbranbeno-otadžbinski rat.

– Ovo je prilika da se zabeleži što više detalja, posebno onih epskih, istorijskih trenutaka stvaranja Republike Srpske. Ujedno, to će biti i dragocen materijal za sve buduće generacije Srba o borbi njihovih predaka za slobodu. Istovremeno, a ništa manje bitno, to će biti sjajna građa za sva buduća istorijska istraživanja – ističe general Sokanović za “Vesti”.

On dodaje da je zbog toga važno da se u ovaj projekat uključi i što više učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata u dijaspori.

Milorad Kojić objašnjava da svi ratni veterani koji su sada u dijaspori mogu da se priključe ovom projektu tako što će se za više informacija obratiti Centru na njihov službeni mejl rcirz@rcirz.vladars.net.

– Naši saradnici koji su zaduženi za ovaj projekat će zatim njih kontaktirati i dogovoriti u kojoj formi i kako je najbolje da se ostavi trajno svedočanstvo kroz lične priče naših heroja koje će biti reference za sve buduće naučne i stručne radove – naglašava Kojić.

DA SE PAMTE DELA PREDAKA: Milorad Kojić

Ostaće živa reč

Kojić ističe da Centar već sarađuje sa boračkim organizacijama širom Republike Srpske.

– Bitno je da se prikupi i objedini što više ličnih svedočanstava boraca o njihovom ratnom putu, kao i ratnom putu jedinica. To je nešto što treba da ostane kao trajni trag tačnih istorijskih činjenica i deo jednog od najznačajnijih istorijskih dokumenata koji će daleko veću vrednost sigurno imati za 20, 30 i više godina. Imaćemo i tada živu reč koja će biti zapisana i kada nas više ne bude – naglašava Kojić.

Atlas masovnih startišta

Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske redovno evidentira i ažurira evidenciju protiv kojih Srba se vode postupci u pravosudnim institucijama.

– Do sada smo objavili nekoliko publikacija, među kojima je ona u kojoj su popisane žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, a u toku je izrada atlasa masovnih stratišta srpskog naroda, popis ranjenih pripadnika Vojske Republike Srpske, MUP-a i civila, dok je istraživanje stradanja žena i dece objavljeno u publikaciji “Žene žrtve rata” – navodi Kojić.

On dodaje da je u toku istraživanje materijalne štete počinjene u Srpskoj, istraživanje i izrada više analiza te hronologija o ratnim dešavanjima i mapiranje logora.

– Istraživanje napada NATO-a na Srpsku u potpunosti je istraženo i izdata je publikacija – kaže Kojić.