pixabay.com

Crnu Goru je u crno zavio zločin na Cetinju u kojem je od ruke Vuka Borilovića (34) stradalo deset njegovih sugrađana, a žrtava je moglo da bude i više da ubica nije mecima zaustavljen u svom krvavom pohodu. Ovaj zločin odigrao se deceniju nakon brutalnog četvorostrukog ubistva na severu Crne Gore koja beleži i jedan raritet, najmlađeg masovnog ubicu koji je, kada je likvidirao svoju porodicu, imao svega 14 godina.

Cetinjski masakr ostavio je u šoku čitav region i podsetio je na višestruke zločine koji su se desili ne samo Crnoj Gori već i u Srbiji gde je kao najmasovniji zločin upamćen masakr u selu Velika Ivanča kod Mladenovca početkom 2013. Tada je Ljubiša Bogdanović (60) u ranu zoru pištoljem usmrtio 13 ljudi, među kojima i svoje najbliže, pa presudio sebi. On je u svojoj kući ubio majku Dobrilu i sina Branka, a potom provalio kod prvih komšija gde je pobio svih pet članova porodice Despotović, među njima i dvoipogodišnjeg dečaka. Krvavi pir je nastavio u kući Ješića i Mijajilovića, a usmrtio je i dve rođake. Na kraju je izvršio samoubistvo.

Masakr sa devet žrtava i dve teško ranjene osobe desio se krajem jula 2007. u Jabukovcu kod Negotina kada je Nikola Radosavljević (32) sejao smrt iz lovačke puške. Pre zločina je pokušao da se ubije skokom u bunar, ali ga je u tome sprečio komšija. On je potom uzeo pušku i krenuo u selo gde je pucao na sve na koje je naišao. Na glavnom pretresu u Okružnom sudu u Negotinu oslobođen je krivice, pošto je tim veštaka neuropsihijatara KPZ Beograd utvrdio da je, u momentu izvršenja dela, bio neuračunljiv, odnosno da pati od akutne paranoidne psihoze s osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem da neko hoće da mu naudi. Jabukovac je i pre tri godine bio poprište višestrukog ubistva, kada je Davor Pernić uleteo je na imanje Raje Kazimirovića, gde je kako se prvobitno verovalo, ubio četiri osobe iz koristoljublja. Kada je uhapšen kao saučesnika je naveo Maju Bađikić sa kojom je bio u emotivnoj vezi. Osuđen je na 36 godina zatvora zbog dva ubistva, a Maja je, kako se ispostavilo, likvidirala dvoje ljudi i dobila maksimalnu kaznu od 40 godina.

U Leskovcu je 27. jula 2002. Dragan Čedić iz automatske puške ubio bivšu suprugu Biljanu i šest članova njene familije, a pet osoba ranio. U Žitištu je, u julu 2016, Siniša Zlatić (38) u kafiću Makijato ubio

pet osoba, a ranio čak 22, pošto je video bivšu ženu Dijanu s novim partnerom Stevanom Jojićem. Osim njih dvoje ubio je još tri osobe. U Crnoj Gori je bilo više višestrukih zločina, a među najkrvavije spada onaj u selu Rijeka Marsenića kada je bivši policajac Slavko Milović iz Andrejevice, pobio skoro celu porodicu svoje bivše žene. Stradalo je četvoro Otovića, a jedna osoba ranjena. Ubica se potom, pred policajcima, razneo ručnom bombom. Da je plan o ubistvu dugo pripremao, potvrda je njegov dolazak u sumrak, pešice u selo, kao i da je poneo dva pištolja, više ručnih bombi i nekoliko mina.

U Bijelom Polju se pre 19 godina desilo višestruko ubistvo kada je Novo Sošić, radnik Crna Gora puta je došao u dom rođaka Vuksana Sošića i svirepo likividirao njega, njegovu suprugu, ćerku i sina, a masakr je preživeo njihov drugi sin. Na suđenju, ne samo da nije pokazao ni trunku kajanja zbog počinjenog zločina, već je i glasno žalio što nije Vuksanu “zatro trag”. Zločin je počinio zbog jedne ledine koja je bila u svojini Vuksanovih i njegovih predaka.

Masakr posle venčanja

U Martonošu kod Kanjiže, 2015. život izgubilo sedam osoba kada je Rade Šefer (55) posle venčanja svog sina ubio snahu Nataliju, njene roditelje Šandora i Karolinu, svoju suprugu Rozu i njene roditelje. On

je mrtav pijan iz lovačke puške ispalio više hitaca i usmrtio ove ljude u dva sela, Martonošu i Oronu.

Kobni ujed psa

Pre ravno 30 godina je Kosta Damjanović u Pušonjskom Dolu kod Pljevalja ubio devet osoba, a nekoliko ranio. U krvavom pohodu ga je sprečio jedan od napadnutih seljana koju mu je oteo pušku i usmrtio ga. Kostina porodica se potom iselila, a njihova kuća je ubrzo jedne noći izgorela u požaru. Masakr se desio kad je s ocem i bratom poveo na vakcinaciju psa koji je ujeo za nogu Zorana Martića, sina ubijenog Vukote, posle čega je nastala svađa. Vukota je zakačio Kostu šakom po licu, nakon čega je on otrčao kući, dohvatio pušku i počeo da puca.

Sutra – Istorija masovnih ubistava u Srbiji i Crnoj Gori (2): Bolest nije sramota