Youtube/Jutarnji Program TV Happy
Zora Dobričanin Nikodinović

Dugo profesionalno iskustvo beogradskog avokata Zore Dobričanin Nikodinović govori da su psihološki profili masovnih ubica različiti, ali da oni uglavnom nisu psihički oboleli već se, u nekom momentu, u njihovoj glavi desi “kvrc” zbog životnih okolnosti u kojima su se našli.

– Okolina ne prepoznaje ili neće da reaguje na njihovo ponašanje koje nagoveštava da nešto nije u redu. Tu je veliki problem naša malograđanština, odnosno porodica i ako primeti neke promene, ne reaguje jer za njih nije problem otići kod kardiologa, ali jeste odlazak kod psihijatra – priča za “Vesti”. Ona kaže da je važno da se zbog pandemije virusa kovid 19 koji je već treću godinu prisutan, odnosno velikih promena u načinu života ljudi, povede više računa o psihi stanovništva. Smatra da prvenstveno najbliže okruženje onoga ko pokazuje drugačije ponašanje, o tome treba da povede računa .

– Šta se tačno desi u glavi onog ko uzme pušku i krene da ubija, niko nije do kraja proučio, ali se pokazalo da nema konkretnog razloga već se razlikuje od slučaja do slučaja. Koliku opasnost nose te ubice, videli smo na slučaju ubistva pilota iz Jakova, gde je žrtava moglo da bude mnogo više jer je ispaljeno desetak projektila i oštećeno nekoliko automobila u kojima je, da se neko našao, mogao da strada. Srećom, nije, jer je inače bilo malo meštana na ulici – ukazala Zora Dobričanin Nikodinović koja kaže da su znatno ređi slučajevi onih koji detaljno pripremaju ubistvo.

U Srbiji maksimalne kazne

Zora Dobričanin Nikodinović kaže da je u Srbiji i regionu manje slučajeva serijskih ubica nego u Evropskoj uniji, kao i da su višestruki zločini najčešći u Sjedinjenim Američkim Državama.

– U zapadnim zemljama serijske ubice dobijaju manje kazne, a u Srbiji su one uglavnom maksimalne, odnosno 40 godina zatvora – navela je ona.

Sutra – Istorija masovnih ubistava u Srbiji i Crnoj Gori (4): Reč skuplja od života