Istorija, nasleđe i putokaz

Ž. Marković
Druženje do kasno u noć: Učesnici promocije u Ambasadi Srbije

U organizaciji radio Kruga, Ljiljane Savić i mnogih prijatelja u Ambasadi Republike Srbije u Bernu promovisana je fotomonografija „Šumadija i Pomoravlje – duša Srbije“, na čijem su stvaranju dve godine radili fotografi iz Kragujevca, Predrag – Cile Mihajlović i Zoran Petrović. Njih dvojica su uz urednika knjige Mirka Demića, književnika, bili i gosti u ambasadi.

Posle uvodne pesme pevačke grupe KUD-a „Kikac“ iz Bazela „Što Morava mutno teče“, goste iz Srbije i više gradova Švajcarske pozdravila je Natalija Gunjić, ataše za kulturu u ambasadi u Bernu.

– Šumadija nije zemlja državotvornih Šumadinaca koji u srcu nose šajkaču i opanke. Nije ni zvuk Dugićeve frule ni Krnjevčeve harmonike, niti reč koja budi prkos i ponos. Nije pesma Dobrice Erića ni baštinik običaja. Ni kuća koja mami gostoprimstvom, osvaja humorom i zrači slavnom prošlošću. Ni snaga zvona sa Oplenca, ni nepokorena kolevka bundžija i državnika, ni oblast šljive i prepečenice. Ni zemlja slobodara i stoletnih bukvi. Šumadija je zbir svega toga ona je i nasleđe i putokaz – istakla je Violeta Aleksić, voditeljka programa.

Sopran Danijela Bjelica i akustičar Dejan Zorić su nastavili pesmom „Oči čarnije“, a potom su gosti iz Kragujevca istakli da je fotomonografija nastala u nameri autora da obeleže jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije. Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U knjizi se naročito ističu najlepši predeli Šumadije i Pomoravlja i mesta koja bi trebalo posetiti, manifestacije koje treba lično doživeti i videti.

Posle interesantnih priča vezanih za nastanak knjige anegdota koje su pratile taj put, autori odgovarali na pitanja publike koja je sa interesovanjem prelistavala knjigu. Danijela Bijelica je otpevala „Ovo je Srbija“, a potom je zaigrano i kolo u ambasadi.

Na promociji je bilo više od 60 gostiju i svi su se u prijatnoj atmosferi družili do kasnih večernjih sati. U muzičkom delu nastupio i Jovica Milutinović, pevač i svirač narodnih instrumenata.

Zahvalni amabasadi

– Veliko hvala našim gostima Zoranu Petroviću, Ciletu Mihajloviću i Mirku Demiću. Hvala divnim umetnicima Andrijani Adamović, Jovici Milutinoviću, KUD-u „Kikac“ iz Bazela, Danijeli Bjelici i Dejanu Zoriću na bogatom programu. Hvala članovima Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i SPKD Prosvjeta što su svojim prisustvom uveličali veče. A najviše hvala osoblju Ambasade Republike Srbije koji su nas podržali u realizaciji ove naše ideje – izjavila je Violeta Aleksić.

Sećanje na rodnu grudu

– Zadovoljstvo mi je što možemo i večeras da predstavimo važan izdavački poduhvat male grupe prijatelja. Ovo je uvek dirljiv trenutak kada ljudi nađu povoda da se sete zavičaja i iskoriste priliku da evociraju uspomene i znanja, da li pesnička, da li pevačka i svaka druga, gde pokazuju da se sećaju rodne grude i da kontinuirano gaje to sećanje i ne stide ga se – izjavio je Mirko Demić.

Predstavljanje širom dijaspore

Pisac teksta fotomonografije je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je Imre Sabo fotograf.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže teksta na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Knjiga ima 360 strana sa oko 350 fotografija. Predstavljena je na Sajmu knjiga u Beogradu i širom Srbije. Ovo bogato kulturno nasleđe biće predstavljeno i u srpskoj dijaspori širom sveta.

Stihovi i knjige na poklon

U programu su učestvovali i članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, Milisav Đurić, Snežana Milanović, Savo Ilić i Snežana Petrović. Oni su izrecitovali po jednu pesmu iz svojih zbirki, a predsednik udruženja Milisav Đurić je gostima iz Kragujevca poklonio dve knjige.

Izvor:

Ž. Marković - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime