EPA/VALDRIN XHEMAJ
TUŽAN PRIZOR: Strani vojnici čuvaju Gazimestan

Prekrajanje istorijskih činjenica i događaja, rušenje, otimanje i prisvajanje srpske kulturne i verske baštine, sve je učestaliji manir Prištine u nameri potvrde albanskog prisustva na srpskoj svetoj zemlji.

Od 1999. Albanci na KiM su porušili i oskrnavili više od 150 pravoslavnih hramova. koliko daleko mogu da idu, govori prošlonedeljno osnivanje komisije za dokumentovanje uništavanja “kosovskog kulturnog nasleđa” tokom rata 1998. i 1999, čime zvanično počinje postupak obeštećenja od Srbije za “namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu”, iako se ne kaže o kojim je spomenicima reč. Istoričar Jusuf Budžovi je pokušao da ukine proslavu Vidovdana, a založio se i da Kosovo preuzme memorijalni kompleks Gazimestan i proglasi ga kosovskim nasleđem. Zahtevao je i međunarodni konkurs za novi spomenik “sa istinom van srpske hegemone ikonografije i ulogom, dardanskog faktora u srednjem veku”.

Mnogo je primera koji su učestali u protekle dve godine. Leta 2020. manastire iz doba Nemanjića proglasili za “drevno albansko nasleđe”, nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

Već krajem iste godine, Pećku patrijaršiju, jedan od najznačajnijih objekata srpske istorije koji je na listi Uneska, proglasili su na Fejsbuk stranci Pećkih vesti albanskom pravoslavnom crkvom. Pokušavali su svojatanje srednjovekovne srpske tvrđave blizu Novog Brda, pobadajući na njene bedeme svoje simbole, a tu su rasporedili uniformisana lica i razvukli vojne šatore. U tzv. parlamentu 2019, Prizren, viševekovno privredno i duhovno sedište srpske srednjovekovne države i prestonicu srpskih careva Dušana i Uroša, proglasili su “istorijskom prestonicom Kosova”.

Spasavanje od zlodela i projektila NATO

Groteskni falsifkat

Na albanskom Top kanalu prikazan je dokumentarni film “Velika srpska istorijska obmana, kako su Srbi ukrali albansku istoriju” u kojem je sve srpsko proglašeno albanskim na KiM, ali i Severnoj Makedoniji. Reč je o Gračanici, Dečanima, crkvama Svetih Mihaila i Gavrila, Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i Svetog Stefana u Mitrovici i Pećkoj patrijaršiji.

Ministarstvo kulture Srbije je taj dokumentarac nazvalo sramotnim i grotesknim istorijskim falsifikatom čiji je cilj promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

Ugrožena baština

Priština je u maju zahtevala od Uneska da sa liste ugroženih spomenika skinu četiri manastira SPC, a tzv. premijer Aljbin Kurti u pismu o srpskoj baštini i manastirima govori kao o kosovskom nasleđu. Zato je to, premijerka Ana Brnabić ocenila kao “vrhunac cinizma”, jer kako je rekla manastiri pod stalnim okom Kfora. Koliko je sve srpsko ugroženo, govori i činjenica da se manastir Visoki Dečani našao na listi Europe Nostra kao jedan od sedam najugroženijih lokaliteta.

Sutra – Istorija srpsko-albanskih odnosa (4): Udarna pesnica protiv Rusije