Milan Ninović
Prvi tim Belih orlova iz 2010.

Springvejl Beli orlovi su 2010. godine ponovo uz zaista veliku dozu sportske sreće zauzeli drugo mesto na tabeli i izborili plasman u Premijernu ligu. Neshvatljivo je kako su u poslednjih pet utakmica doživeli isto toliko poraza, ali im je dotadašnja zaliha bila dovoljna da budu bodovno izjednačeni sa ljutim rivalom, hrvatskom ekipom Sent Albans Dinamom.

Za nevericu je kako su naši fudbaleri, recimo, u pretposlednjem kolu poraženi od Whitlese Zebri (3:4) iako su vodili sa dva pogotka razlike. Potpuno neočekivano, i u poslednjem kolu su pretrpeli poraz od Bulleena (4:5) mada su dva puta tokom utakmice imali “plus dva”. Zbog tih kikseva je St. Albans Dinamo zauzeo prvu poziciju na tabeli, i to zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Ruku na srce, ovde treba istaći i da je Božo Stojanac, prvi čovek Srpskog sportskog centra i Belih orlova, savetovao igračima da im je bolje da ne idu u Premijernu ligu, pošto klub nema finansijska sredstva za tako kvalitetno takmičenje koje je zahtevalo mnogo više novca. Fudbaleri su, ipak, imali drugačije mišljenje i ciljeve pa su, doduše uz mnogo sreće, zahvaljujući i rezultatima ostalih rivala, izborili plasman u viši rang.

Greške predsednika

Ovde treba napomenuti da tadašnji predsednik kluba Božo Stojanac (sada je u penziji) dugi niz godina nije zakazivao godišnju Skupštinu iako je pravilo da sportske, ali i druge organizacije to čine, kako bi sumirali rezultate i svojim članovima položili račune o poslovanju u tek završenoj sezoni. Stojanac je, međutim, u ovoj srpskoj instituciji istovremeno obavljao sve važne funkcije, za sve se pitao i donosio odluke bez konsultacija sa bilo kim… Rečju, mnogima se činilo kao da je privatizovao Srpski sportski centar.

Posledica toga bila je izgubljeno poverenje članstva, koje je u tom periodu svedeno na minimum. Centar nikada ranije nije imao manje članova! Glavom bez obzira odlazili su i mladi igrači, uz objašnjenje da to čine zbog predsednika Stojanca. Springvejl Beli orlovi su se nekad dičili sa 20 juniorskih timova, a u to doba ostalo ih je samo četiri. A, postojali su svi uslovi za bolji, kvalitetniji rad više juniorskih timova jer Srpski sportski centar ima tri terena i jedan pomoćni. Tako nešto ni dan-danas nemaju ni neki moćniji klubovi u Viktoriji.

Tribine u Kizborou

Da lopta opet krene

U sezoni 2012. Beli orlovi su zabeležili još jedan takmičarsi kiks. Prvenstvo su završili kao dvanaestoplasirani na tabeli i ponovo su se obreli u Drugoj državnoj ligi Viktorije. Usledio je uzlet, novo šampionsko izdanje u pomenutom rangu i plasman u novoformiranu Prvu premijernu ligu (grupa Istok). U tom, kvalitetnijem takmičarskom razredu i u konkurenciji jačih rivala nisu se najbolje snašli. Ponovo su zauzeli 12. mesto, ali s obzirom da iz ove lige nije bilo ispadanja naši fudbaleri su se tu zadržali pune četiri godine.

Kao poslednjeplasirani u prošlogodišnjem prvenstvu, Springvejl Beli orlovi su postali članovi prvi put formirane Treće državne lige Viktorije, takmičenja koje je trebalo da startuje polovinom marta ove godine. Zbog svetske pandemije korona virusa, međutim, većina fudbalskih nadmetanja u celom svetu je suspendovana. Restriktivne mere u Australiji tek sada polako popuštaju, pa se s nestrpljenjem očekuje dan kad će se lopta ponovo zakotrljati. Prema nekim predviđanjima, ekipe bi mogle da se okupe i nastave s pripremama krajem maja, a u junu ili julu počela bi sezona u svim ligama. Treba, ipak, sačekati zvaničnu odluku. Fudbaleri iz Srpskog sportskog centra u Kizborou kao i do sada deliće sudbinu fudbalske sabraće širom Australije.

Toplo-hladno

U sezoni 2011. Beli orlovi hrabrog srca imali su težak zadatak da izbore opstanak u Premijernoj ligi. Igrački kadar prosečan, bez pojačanja, stalno u novčanim problemima, uostalom kao i mnogi drugi klubovi. Dobri poznavaoci fudbalskih prilika upozoravali su da naš tim nema potreban kvalitet da se nose sa jakim rivalima. Uprkos činjenici da nisu dorasli izazovima takve lige, nađi fudbaleri su tokom sezone ipak imali svoje šanse da izbore opstanak. U nekim susretima su čak nadigrali svoje protivnike, ali rezultati su izostali. Jednostavno, sreća je opet okrenula leđa.

Međutim, kad su 2012. ponovo zaigrali u Prvoj državnoj ligi Viktorije, Orlovi su – prvi prošli kroz cilj.

Nova sala Centra

Ima nade

Kad je reč o juniorskom pogonu, današnja slika je mnogo bolja. Veći je broj timova, formirani su pogoni svih uzrasnih kategorija. Naravno, kao i kad je reč o seniorskoj ekipi, početak sezone je zbog pandemije odložen, a zbog zabrane okupljanja ni mlađe kategorije nisu mogle da treniraju ni igraju utakmice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here