Vesti
Obraćanje premijera Zapadne Australije Marka Mekgauna posle ubedljive pobede

Iako će konačni rezultati ovogodišnjih izbora u Zapadnoj Australiji biti poznati tek posle 18. marta, već sada se zna da je Laburistička stranka, sa aktuelnim premijerom Markom Mekgauanom na čelu, odnela istorijsku pobedu.

Posle skoro polovine prebrojanih glasova, Australijska laburistička partija (ALP) je obezbedila 50, a skoro izvesno će osvojiti 52 mesta u Donjem domu Parlamenta. Nije isključeno da se brojka popne i na rekordnih 54!

Liberali su za sada uspeli da obezbede svega dva sedišta, s tendencijom da ipak imaju tri poslanika, dok bi Nacionalna partija sa tri ili četiri poslanika mogla da postane glavna stranka opozicije u Zapadnoj Australiji.

Zbog ovako ubedljive pobede laburista, i ne čudi što je politički urednik informativne redakcije Kanala 9 Kris Ulman Zapadnu Australiju nazvao “virtuelnom jednopartijskom državom”.
Za pobedu na izborima bilo je dovoljno i 30 poslaničkih mesta, a laburisti su saznali da su taj cilj postigli samo dva sata nakon zatvaranja birališta. Vladajuća stranka Zapadne Australije osvojila je 44 mesta kao prvi preferencijalni izbor, što je najubedljivija pobeda jedne stranke u australijskoj političkoj istoriji.
Pored ovako značajnog izbornog uspeha, došlo je i do promene u opozicionom taboru. Umesto dosadašnjih liberala, glavna opoziciona stranka u donjem domu će biti Nacionalna partija sa Mijom Dejvis kao liderom opozicije. Kolike su razmere gubitka liberala govori i činjenica da bi mogli da izgube status stranke u Zapadnoj Australiji, što znači da se ne bi kvalifikovali za dobijanje značajnih parlamentarnih resursa.
Liderka “nacionalista” Mija Dejvis je rekla da je uvek bila skeptična prema ispitivanjima javnog mnjenja uoči izbora, te da do pre par nedelja nije uzimala u obzir mogućnost da bude lider opozicije.
Politički urednik Kanala 9 Kris Ulman nazvao je poraz Liberalne stranke u Zapadnoj Australiji “događajem na nivou izumiranja” za ovu partiju.
Zato i ne čudi što su sve oči sada uprte ka glavnom štabu ove stranke, u iščekivanju kakve će posledice poraz u Zapadnoj Australiji imati na na dešavanja na saveznom nivou i kako će reagovati rukovodstvo na čelu sa Skotom Morisonom.
Očekuje se da će Australijska laburistička partija imati većinu i u gornjem domu, ali je zbog specifičnog načina određivanja mandata suviše rano da se govori o odnosu snaga.
Premijer Mark Mekgauan je rekao da će voditi vladu svih građana Zapadne Australije.
– Imati podršku i veru tolikog broja žitelja Zapadne Australije na jednom od najvažnijih državnih izbora je velika čast – ​​rekao je Mekgauan. – Pandemija je bila teško vreme za svakog žitelja Zapadne Australije. Imao sam toliko sreće da su mi sugrađani pomagali i podržavali nas na svakom koraku dok smo se nosili s krizom i donosili teške odluke koje su bile neophodne – naglasio je premijer.
Mekgauan se u govoru osvrnuo i na sprovođenje “pozitivnih planova za budućnost”, naglasivši da su “ljudi imali priliku da vide da su on i njegova vlada u smislu političkog pravca orjentisani – vrlo centristički”.
– Mi idemo političkom sredinom. Vrlo smo progresivni i pažljivi, ali istovremeno i odgovorni. S nama nema razloga za bilo kakav strah – poručio je premijer Zapadne Australije.
Ovo je druga uzastopna izborna pobeda Mekgauana i laburista nakon poraza koji su pretrpeli 2013. godine.

Lider liberala napušta politiku

Lider Liberalne stranke Zapadne Australije Zak Kirkap postao je prvi partijski lider u državi, koji je na izborima izgubio sopstveno mesto u Parlamentu!
Za poslednjih 88 godina to se nikada nijednom vođi stranke nije dogodilo. Kirkap nije izabran u svojoj izbornoj jedinici Dozvilu. Priznajući poraz, Kirkap je objavio i da se povkači iz politike, iako mu je tek 34 godine.
– Ovi izbori nisu kraj, već šansa za novi početak Liberlane stranke. Treba da vidimo kako možemo da obnovimo stranku i da ostanemo relevantni za birače – rekao je Kirkap i naglasio da ne žali što je 14 dana pre izbora izjavio da priznaje da poraz.

Klara na pragu Gornjeg doma

U kratkom telefonskom razgovoru sa Klarom Andrić saznali smo da je najverovatnije prošla na izborima za Gornji dom Parlamenta Zapadne Australije, ali da će ipak sačekati zvanične rezultate da bi to mogla i da potvrdi.
– Za sada se glasovi još prebrojavaju i pre zvaničnih podataka ne bih izlazila s bilo kakvom objavom. Ono što u ovom momentu možemo da vidimo je da je Laburistička partija Australije odnela ubedljivu pobedu – kaže za “Vesti” Klara Andrić, koja će postati prva žena rođena u Srbiji koja je ušla u parlament jedne Ozi države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here