pixabay.com

Sudija je doneo odluku da vozač mora da plati kaznu od 350 evra, dok je standardna kazna 200 evra.

Propisi su propisi i oni kažu da ne smete proći kroz raskrsnicu kada je crveno svetlo na semaforu. Ali bez obzira na opasnost i kazne, neki to i dalje čine.

Nakon “zločina” sledi kazna, a jedan nemački sudija odlučio se za veliki presedan i vozaču SUV-a dosudio je veću kaznu zato što smatra da je njegov automobil opasniji za ostale učesnike u saobraćaju.

S obzirom da je vozio SUV, vlasnik je morao da plati 150 evra više od uobičajene kazne za prolazak kroz crveno.

Tu odluku je doneo prvostepeni sud. U drugom stepenu je argumentacija sudije odbijena, ali je kazna ipak ostala nepromenjena.

Odstupanje od uobičajenih kazni moguće je samo ako konkretan pojedinačni slučaj značajno odstupa od pravila, odlučio je drugostepeni sud u Frankfurtu.

Okružni sud u Frankfurtu u junu je presudio da vozač mora da plati kaznu od 350 evra – dok je standardna kazna 200 evra.

Sud je to, uz prethodnu istoriju prekršaja vozača, obrazložio činjenicom da bi “kutijasti” dizajn i izdignuti prednji kraj SUV-a mogli povećati rizik od povreda ostalih učesnika u saobraćaju.

Sada je drugostepeni sud pronašao kompromisno rešenje – delimično je odbio prvobitnu presudu, ali kazna ostaje ista. Viša kazna opravdana je ponašanjem vozača koji je pre 13 meseci već imao jedan prolazak kroz crveno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here