Istorijska šansa da Kosovo dobije vojsku

0

Hašim Tači ne želi da propusti priliku da Kosovo dobije vojsku 

 

Tači je na sednici vlade još jednom pozvao sve političke partije na Kosovu koje su zastupljene u parlamentu da iznad političkih i stranačkih interesa stave osnivanje OSK i da takvu odluku Skupštine očekuju zvanični Vašington, Brisel i NATO.

 

Predsednik kosovske vlade je za sutra najavio sastanak sa političkim liderima, uz, kako je rekao, posredstvo međunarodnih prijatelja, na kojem treba da se postigne konsenzus po tom pitanju i izrazio očekivanje da će tada prevladati razum i mudrost.

 

Srbe niko ništa nije pitao

Ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je danas u Janjevu da do sada sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu još niko nije razgovarao u vezi sa podrškom za formiranje oružanih snaga Kosova.
Na pitanje dopisnika agencije Beta kakav je stav srpskih političara na Kosovu o pitanju osnivanja oružanih snaga, Rašić je kazao da su Srbi još u maju 2013. godine postavili zahtev insitucijama Kosova da se odobre rezervisana mesta (za nevećinske zajednice) u Skupštini
Kosova, ali da na taj zahtev još nisu dobili nikakav odgovor.

 

– Očekujem da će se sutra jedinstveno odlučiti za glasanje o osnivanju vojske i da će to biti glasanje koje ujedinjava i ukljućuje interese svih građana Kosova – rekao je Tači.

 

Za usvajanje Ustavnih amnadmana kojima će se omogućiti osnivanje OSK potrebna je dvotrećinska većina poslanika Skupštine i istovremeno i dvotrećinska većina poslanika iz redova manjinskih zajednica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here