EPA
Sjajna prilika za ekonomiju: Skot Morison i Sajmon Birmingem

Australija je postala jedan od potpisnika najvećeg trgovinskog sporazuma u istoriji, koji pokriva 30 odsto globalne ekonomije i trećinu svetskog bruto društvenog proizvoda (GDP).

Sporazum je potpisan između 15 zemalja, a do realizacije je došlo nakon osam godina pregovara.

Lideri su se složili oko uslova o Regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP) na samitu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Bangkoku 2019, a potpisivanje je obavljeno u nedelju (tokom virtuelnog sastanka).

Ugovor su potpisale Australija, Kina, Japan, Južna Koreja, Novi Zeland i deset članica ASEAN-a (Indonezija, Vijetnam, Malezija, Filipini, Singapur, Tajland, Brunej, Kambodža, Laos, Mianmar).

RCEP pakt prevazilazi Transpacifičko partnerstvo (TPP) po razmerama, pošto su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma pod Trampovom administracijom.

– Stvarne koristi su dvostruke. Jedna je za naše poljoprivrednike i izvoznike, jer će poslovati pod istim uslovima sa svih 15 država. S druge strane, naša industrija izvoza usluga dobija značajan, novi pristup finansijskoj, bankarskoj, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i drugim vrstama uslužnih delatnosti, pravo u pružanju arhitektonskih, inženjerskih ili planskih usluga – objasnio je ministar trgovine Sajmon Birmingem.

Indija i SAD van igre

Prema njegovim rečima, ovde se radi o tome da je dobijena prilika da taj deo ekonomije – uslužna industrija, može da raste i da bude u stanju da dobije isti tip povećanja trgovinskih koristi širom regiona, koji su imali Ozi-izvoznici roba poslednjih godina.

Veliki deo fokusa RCEP-a je na standardizaciji trgovinskih pravila među zemljama, što će ljudima olakšati poslovanje.

Indija je bila za pregovaračkim stolom tokom osam godina, ali se prošle godine povukla.
– To umanjuje neke vrednosti za Australiju. Da je ostala, Indija bi bila jedini partner RCEP-a s kojim do sada nismo imali nijedan tip sporazuma o slobodnoj trgovini – objasnio je ministar.

Dogovor, takođe, ne uključuje SAD, uprkos tome što zemlja ima dva biliona američkih dolara (2,7 biliona australijskih dolara) u trgovini sa zemljama koje su uključene.

Najavljujući prednosti sporazuma, ministar Birmingem je ponovo izrazio zabrinutost zbog kineskog trgovinskog ponašanja, pozivajući Peking da poštuje pravila međunarodne trgovine i da se “fokusira na dokaze“ prilikom donošenja odluka o uvozu australijskih proizvoda.

Naime, trgovinski odnosi Australije i Kine zaoštravali su se poslednjih meseci, kao što su “Vesti“ već pisale.

Pronaći rešenje s Kinom

Izvoz ječma bio je prvi na meti, opterećeno je značajnim carinama, dok je uvoz mesa iz nekih australijskih klanica, takođe, obustavljeno.

Kineske vlasti pokrenule su istragu zbog navoda da je Australija prodavala vino ispod cene proizvodnje. Izražena je zabrinutost i zbog australijskog izvoza pamuka, šećera, drveta i bakra, dok su jastozi vredni milione dolara ostali “nasukani“ na aerodromu u Šangaju, početkom novembra.

– Pozdravljam činjenicu da su Australija i Kina mogle da nastave kao partneri u RCEP sporazumu. Trenutno postoje poteškoće i zabrinut sam što su u brojnim oblastima kineske regulatorne mere poremetile trgovinske tokove. Pozivam sve strane u RCEP sporazumu da se uključe u sprovođenje ne samo njegovog slova, već i duha – naglasio je ministar za trgovinu.

Opozicija je saopštila da će pomno raspravljati o detaljima trgovinskog sporazuma, ali je upozorila da on ne može da se koristi kao razlog od odvraćanja pogleda od ozbiljnog pogoršanja odnosa između Kanbere i Pekinga.

Tramp nije prisustvovao ASEAN-u

Američki predsednik, Donald Tramp, po treći put nije prisustvovao sastanku ASEAN-a. Ministar trgovine Birmingem se nada da će američka administracija pod upravom Džoa Bajdena zauzeti manje protekcionistički pristup trgovini od njegovog prethodnika.
Tramp je povukao SAD iz TPP-a, tvrdeći da je to “loš posao za njegovu zemlju“. Preostali potpisnici sporazuma su i pored toga nastavili pregovore, a ministar Birmingem kažu da su vrata za SAD uvek otvorena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here