SKSŠ
Uprava i domaćini slave: Milijana Damjanac, Steva i Olga Ilić, Zvonimir Jovanović, Miloš Damjanac i Slavica Plavšić

U Svetouspenjskom hramu u Cirihu okupila sa uprava Srpskog kulturnog saveza Švajcarske (SKSŠ) da proslavi Svetog Jovana Bogoslova, krsnu slavu Saveza. Zbog trenutnih epidemioloških mera bilo je dozvoljeno prisustvo manjeg broja ljudi, a proslavi je prisustvovao i Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj. Domaćin slave bio je član upravnog odbora Steva Ilić, koji je sa suprugom Olgom pripremio bogatu trpezu. Slavski kolač su osveštali i sa domaćinima sekli sveštenici Miroslav Simjonović i Nenad Mihajlović, a domaćin slave iduće godine biće Zvonimir Jovanović, predsednik Saveza.

– Dan je prošao onako kako mere nalažu, okupila se uprava Saveza i veoma mi je drago što nas je posetio i ambasador Bradić .U ovim teškim vremenima je ipak važno da pored predostrožnosti istrajemo i trudimo se da radom, na sve moguće načine, očuvamo ideju SKSŠ, a to je očuvanje kulturne baštine, veza između matice i zemlje domaćina, što je Savez vredno i radio svih ovih godina. Inače, kad smo kod tradicije i slave, kao što znamo, imamo dve crkve u Cirihu tako da jedne godine budemo u Svetouspenjskom hramu, a druge godine u Svetotrojičinom hramu. Poštujemo, kao što rekoh, mere predostrožnosti, ali se trudimo da ne posustajemo sa planovima koje Savez ima – rekao je predsednik Zvonko Jovanović.

Ambasador Goran Bradić ističe da su mu bili čast i zadovoljstvo da prisustvuje slavi Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.

– U Svetouspenjskom hramu danas je bilo prisutno svega 15 osoba zbog mera švajcarskih vlasti koje svi poštujemo. Zahvalio sam na pozivu Srpskoj crkvenoj opštini, domaćinima Srpskom kulturnom savezu Švajcarske, predsedniku Zvonimiru Jovanoviću kao i svim članovima, aktivistima ovog društva koji vredno rade i čuvaju kulturu naše zemlje svih ovih godina. Znamo da su mnoge manifestacije otkazane u prošloj i delom u ovoj godini, ali ovih dana se polako život vraća u normalu. Nadam se da ćemo uskoro moći ponovo da se okupljamo na brojnim divnim manifestacijama naših sunarodnika u Švajcarskoj, kao što smo imali prilike pre pandemije – optimista je ambasador Bradić.

Da se život polako vraća u neku normalu saglasan je i Jovanović.

– Moramo biti oprezni, a duh se čuva radom i u teškim trenucima. U prethodnom periodu mesecima smo se sastajali onlajn da se dogovaramo oko bitnih smernica i moram da kažem da sam izuzetno ponosan na posvećenost upravnog odbora. O letnjim i jesenjim i aktivnostima uskoro ćemo obavestiti javnost . Drago mi je da je meni pripala čast da sledeće godine budem domaćin slave i potrudiću se da bude najbolje – poručio je predsednik SKSŠ.

Apel zemljacima: Zvonimir Jovanović i ambasador Bradić

Vakcinišimo se

Ambasador Bradić podseća da za naše građane koji imaju boravak u Švajcarskoj više nema karantina kada dolaze iz Srbije.

– Međutim, znamo da su testovi i dalje potrebni ako putujemo avionom, svakako je neophodno i dalje biti oprezan i poštovati mere, kao što su distanca, maska. Moj savet je, ipak, ukoliko mogućnost dozvoljava, da se vakcinišemo ovde ili u Srbiji. Na taj način čuvamo sebe i drage ljude oko nas, ali imamo i mogućnost da nesmetano putujemo.

Tom apelu se pridružuje i Zvonimir Jovanović.

– Evo i ja sam to nedavno učinio, primio sam obe vakcine u Cirihu, jer mislim da čovek zaista mora u ovakvoj situaciji da bude društveno odgovoran.

Slavski obred: Sveštenici Simjonović i Mihajlovićv

Okupljali zemljake iz celog sveta

Srpski kulturni savez Švajcarske, kao krovna organizacija postoji više od tri decenije. Radeći na očuvanju kulturne baštine, jezika, pisma Savez se godinama trudio i da Srbiju na najbolji način predstavi zemlji domaćina. Brojne aktivnosti, divne manifestacije su izgradile mostove prijateljstva između matice i Švajcarske, ali i spojili i ostatak dijaspore širom sveta. Tako Dane srpske kulture, organizovane pre nekoliko godina pamtimo po šestodnevnom druženju naših sunarodnika koji su povodom te manifestacije došli iz celog sveta. Obeležavanje 100. godina prijateljstva Srbije i Švajcarske održano u centru Ciriha u prisustvu brojnih ličnosti iz sveta umetnosti i politike, naših i švajcarskih državljana, ostalo je zabeleženo u monografiji u kojoj se pored ovog događaja nalaze istorijski podaci o vekovnom postojanju prijateljstva.