Istraživanje: Muslimani zabrinuti zbog širenja islamskog ekstremizma

0

Među muslimanima vlada velika zabrinutost zbog širenja islamskog militantizma, a većina ih se protivi i ekstremističkim grupama
 

Podrška nasilnoj taktici kao što su samoubilački napadi opala je u mnogim zemljama u proteklih 10 godina, iako i dalje postoje manjine koje to odobravaju, navodi se u istraživanju centra "Pu" iz Vašingtona (Pew Research Center).

 

Ovaj centar, koji istražuje javno mnjenje po pitanju religije širom sveta, anketirao je više od 14.000 muslimana u 14 zemalja u aprilu i maju, prije nego što je radikalna grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zauzela velike delove Iraka i Sirije i proglasila kalifat.

 

"Među muslimanima u većinski muslimanskim zemljama postoji zabrinutost zbog islamskog ekstremizma", navodi se u istraživanju i dodaje da je zabrinutost povećana u proteklih godinu dana u većini bliskoistočnih zemalja.

 

Najzabrinutiji su stanovnici Libana, oko 92 odsto anketiranih, zatim slijedi Tunis sa 82 odsto, Egipat 75 i palestinske teritorije 65 odsto.

 

U drugm regionima, 72 odsto Nigerijaca, 66 odsto Pakistanaca i 63 odsto Malezijaca zabrinuti su zbog nasilnih metoda islamista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here