EPA/Sascha Steinbac

Novo istraživanje sa Oksforda govori o tome kako bi med mogao da bude delotvorniji nego uobičajeni lekovi koji se koristite za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Med može biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, objasnili su istraživači sa Univerziteta u Oksfordu.

Oni su podstakli lekare da razmotre opciju preporučivanja meda umesto antibiotika, koji mogu izazvati neželjene efekte i dovesti do rezistencije kada se prekomerno koriste. Med se već dugo koristi kao kućni lek protiv kašlja, ali njegova efikasnost u lečenju uobičajenih bolesti nije dovoljno istražena, piše portal Kliks.

Jedno od istraživanja koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da med ima bolji efekat na ublažavanje noćnog kašlja. U ovom istraživanju učestvovalo je 139 mališana. Obavljeno je ukupno 14 istraživanja, a u njih devet su učestvovala deca.

Naučnici su u rezultatima naveli kako med ima moć ubijanja bakterija i kako je vrlo efikasan u borbi protiv salmonele i sličnih oboljenja.

Ovaj lek star stotinama godina mogao bi biti potencijalni antibiotik, tvrde naučnici, navodeći u zaključku istraživanja kako će se u narednom periodu posvetiti daljem istraživanju efekata koje med ima na zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here