Pexels

U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, a 9,2 odsto ispitanih izloženo je nekoj formi seksualnog uznemiravanja, nasilja ili čak silovanja, pokazuju danas predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, Milana Rikanović, navela je da 76 odsto žena kaže da su same zaslužne za svoju bezbednost što, kako smatra, znači da žene ne veruju institucijama, da se oslanjaju na sopstvene strategije i same prave načine kako da sebe ne dovedu u nebezbednu situaciju.

– To nam dodatno potvrđuje zašto mi ne koristimo javne prostore na iste načine – rekla je Rikanović na konferenciji u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Navela je da je trećina žena doživela neki oblik nasilja u javnom prostoru i ništa nije uradila, odnosno nije tražila zaštitu državnih institucija. Rikanović je poručila da odgovor na nasilje u javnom prostoru i na bilo kakvo nasilje nad ženama i devojčicama zahteva zajednički pristup.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud je rekla da kao žena, ambasadorka i kao majka, saoseća sa svakom ženom koja je imala iskustvo rodno zanovanog nasilja.

Navela je da je većina naših komšinica, koleginica, prijateljica nažalost doživela nasilje na ulici, u parku, na pijaci, u javnom prevozu ili kod kuće, a da mnoge od njih nisu spremne da to podele sa drugima jer, kako je kazala, osećaju stid i nemaju poverenje da će ih neko zaštiti ukoliko progovore, da će se nešto promeniti na bolje.

– Ovim istraživanjem pokušavamo to da promenimo – istakla je ambasadorka Meklaud.

Istraživačica i autorka analize Kosana Beker je rekla da se žene i devojčice osećaju prilično nebezbedno u javnom prostoru gde je, dodala je, mnogo njih bilo izloženo različitim vrstama nasilja i neprijatnosti.

– U našem uzorku imali smo oko devet odsto žena koje su bile silovane ili su doživele pokušaj silovanja, znači do tih najtežih oblika nasilja koje može da se desi u javnom prostoru, ali tu su i stvari tipa dobacivanje u javnom prevozu, da se neko “zalepi” za vas, zviždanje, trubljenje… – navela je Beker.

Rekla je da su preporuke podelili u nekoliko setova, ali da je ključno da se javni prostori učine bezbednijim za devojčice i žene.

Kako je dodala, među idejama koje su ispitanice navele je da se u svakom mestu znaju tačno mesta gde se osećaju nebezbednije i da se na tim lokacijama poveća broj policijskih patrola, da se u gradske prevoze uvedu panik tasteri…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here