EPA/Tatyana Zenkovich

Italija, koja je najavila da će vanredno stanje biti produženo do kraja godine, razmatra mere koje će biti na snazi do 31. decembra, kao što su zabrana okupljanja, korišćenje maske i držanje bezbedne razdaljine među ljudima.

Vanredno stanje uvedeno 31. januara biće na snazi do 31. jula, a premijer Italije Ðuzepe Konte najavio je mogućnost da bude produženo do kraja godine, o čemu će parlament odlučiti u utorak.

Italijanske vlasti razmatraju nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa, jačanje kontrole na javnim mestima poput plaža kako bi se izbeglo okupljanje ljudi, a možda će produžiti i zabranu ulaska na teritoriju Italije iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim.

Italija je zabranila dolaske iz 13 zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje.

– Oko 220.000 zaraženih širom sveta u jednom danu. Nikada ranije nismo imali toliki porast u za samo 24 sata. To nam govori da virus još nije pobeđen i da svi treba da obratimo pažnju – izjavio je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

On će u utorak predstaviti mere, a kako je najavljeno, na snazi će ostati obaveza korišćenja maske u zatvorenim prostorijama i kada nije moguće držati bezbednu fizičku distancu, ali ne i upotreba rukavica koje „mogu predstavljati rizik ako se nepravilno koriste“.

U mnogim objektima i dalje će ljudima biti merena temperatura, dezinfekcija prostora je takođe obavezna, kao i gel za dezinfekciju ruku na ulazu.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mera posle oko tri meseca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime