pixabay.com

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, koji prisustvuje sastanku šefova diplomatija zemalja NATO u Rumuniji, izjavio je da je potrebno “zaustaviti Ruse” na Zapadnom Balkanu i povećati “evropsko prisustvo”.

– Pre svega, treba da zaštitimo sve zemlje na Zapadnom Balkanu, kao i one koje su najbliže Ukrajini. Potrebno je veće prisustvo na Zapadnom Balkanu – rekao je Tajani.

Podsećajući da je prošle nedelje boravio u poseti Beogradu i Prištini, šef italijanske diplomatije je naglasio da je stabilnost u regionu važna za “mir i zaustavljanje ilegalnih migracija”.

– Takođe treba da zaustavimo Ruse na Zapadnom Balkanu. Potrebno nam je više Evrope – to je nova italijanska strategija – pojačati prisustvo u tom regionu – poručio je Tajani.

Ranije je ministar odbrane Italije Gvido Krozeto saopštio da italijanske vlasti rade na tome da organizuju u Rimu sastanak predstavnika rukovodstva Srbije i Kosova kako bi razgovarali o načinima izlaska iz krize.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO održava se u Bukureštu 29. i 30. novembra. Na samitu će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, ulasku Švedske i Finske u NATO, kao i jačanju vojnog potencijala Alijanse.

4 COMMENTS

  1. a sta ce rusi na balkanu nece valjda pljackati ko nato pljackacka organizacija pljacka srpske resurse u srpskoj zemlji kosovo i metohiji od 1999 godine

  2. А где су биле макаронџије са својим балканским саветима кад су Усташе протерале Србе из Републике Српске Крајине? Њихово је право да се држе политике Ватикана али што даље од Српског Балкана.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here