Lična arhiva
Učesnici konferencije predstavili kulturno bogatstvo, umetnost i istoriju naše zemlje

Dok god nas drugi budu hvalili, cenili i poštovali, postojimo kao narod. Potvrda toga desila se u Vićenci na Univerzitetu za odrasla lica, gde je održana konferencija Dijalog Italije i Srbije, na kojoj je pre svega bilo reči o kulturnom bogatstvu, umetnosti i istorijskim vrednostima naše zemlje. Konferenciju je otvorio organizator, monsinjor Đuzepe dal Fero osvrtom na Srbiju od nastanka države do raspada SFRJ. O našoj zemlji su govorili Mario Guderco, koji je ukazao na njeno vredno umetničko nasleđe, Luka Krako, istoričar umetnosti i Rada Rajić Ristić, profesorka i pesnikinja.

Najiscrpniji je bio Luka, koji je predstavio svoj diplomski rad o Srbiji koji je odbranio u novembru 2019. na venecijanskom fakultetu.

– Dok sam se spremao da idem na konferenciju, zastao sam na trenutak i pomislio da pre 12 godina, kada sam prvi put posetio Srbiju, nisam mogao ni da zamislim da ću jednog dana sugrađanima (i drugima) govoriti o bogatoj istoriji zemlje kojom sam toliko fasciniran. Mogu da kažem da sam ponosan što sam bio govornik na konferenciji i sa radošću sam to učinio – kaže Luka Krako.

Dodaje i da je dve i po godine čekao na ovaj skup.

– Bio je zakazan za proleće 2020. godine, ali odložen zbog pandemije kovida. Morao sam da pokupim studijski materijal za diplomski rad, ali govor na konferenciji je isplatio sve napore koje sam uložio da se pripremim. Iako su prošle tri godine od odbrane mog diplomskog rada i dve godine pandemije koja je fizički otuđila ljude i dalje imam neraskidivu vezu sa Srbima iz Vićence, koje sam detaljno upoznao kroz svoje istraživanje – kaže Krako.

Kada je Luka pročitao svoj diplomski rad “Od naroda u dijaspori do modela integracije. Životne istorije srpske zajednice iz Vićence”, monsinjor Đuzepe dal Fero je rekao: “Mislio sam da je Luka Srbin.”

Stefan Mosolin, istoričar i istraživač je prokomentarisao rečima: “Luka je održao divan govor. Vidi se njegova strast koju ima prema istoriji Srbije.”

Luka Krako i monsinjor dal Fero

Sa sinom među prijatelje

– Supruzi Valentini obećao sam da ću je jednog dana odvesti u Srbiju. To je trebalo da se desi ovog leta, ali je morala da ostane kod kuće iz najboljih razloga: uskoro će nam se roditi sin! Tako da se turneja odlaže, ali planiramo putovanje u Srbiju sa našim detetom. Da posetimo prijatelje u njihovoj domovini i udahnemo tu atmosferu koja se prepoznaje samo ako fizički odete na Balkan – kaže Krako.

Poema dirnula srca

Profesorka i pesnikinja Rada Rajić Ristić predstavila je srpske pisce: Grozdanu Olujić, Milutina Đuričkovića, Đoka Stojičića i Desanku Maksimović. Pročitala je pesmu “Krvava bajka” i poemu “Pismo gospođi Helgi”.

– Ta dva dela nosim u sećanju i duši iz detinjstva kada smo u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u Turiji spremali recitale i išli na takmičenja. Na mene su ostavila snažan utisak i neizbrisivo sećanje na neoprostivu nepravdu prema covečnosti – streljanje đaka u Kragujevcu. Na kraju konferencije mnogi su mi prišli i tražili stihove Desanke Maksimović, a posebno poemu Đoka Stojičića “Pismo gospođi Helgi”. Jedna gospođa je rekla da tu poemu treba uvesti u skole kao obaveznu lektiru, a ne pesme o zvezdama i mesecu – navodi Rada Rajić Ristić.