pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čovek poznat kao italijanski “Robinzon Kruso”, koji živi sam na jednom mediteranskom ostrvu više od 30 godina nakon što se suočio sa poteškoćama na moru, izjavio je da je, pod pritiskom vlasti, odlučio da ode sa ostrva i da će se preseliti u mali stan.

Mauro Morandi (81), nasukao se 1989. godine na ostrvo Budeli blizu Sardinije (poznatom po ružičastoj peskovitoj plaži), nakon što se njegov katamaran pokvario na putu ka južnom Pacifiku.

U slučajnom sudbinskom preokretu, Morandi je tada otkrio da “čuvar” tog ostrva treba da se penzioniše kroz dva dana, pa je odlučio da odustane od svog putovanja, proda čamac i preuzme njegovu ulogu.

Od tada je Morandi upoznao sve stene, drveće i životinjske vrste tog krševitog ostrvceta, piše britanski list “Gardijan”.

Međutim, Morandi sada kaže da je odlučio da krajem meseca ode sa ostrva, nakon nekoliko pretnji deložacijom od strane vlasti nacionalnog parka “La Madalena”, koje upravljaju Budelijem od 2016. godine i koje žele da pretvore ostrvo u ono što je opisano kao “centar za ekološko obrazovanje”.

– Odustao sam od borbe. Posle 32 godine ovde, osećam se veoma tužno što odlazim – rekao je Morandi.

Morandi, poreklom iz Modene u centralnoj Italiji, rekao je da se useljava u mali stan na obližnjoj Madaleni, najvećem ostrvu arhipelaga.

Živeću na periferiji glavnog grada, pa ću tamo ići samo u kupovinu, a ostatak vremena ću biti sam. Moj život se neće promeniti previše, i dalje ću gledati u more – rekao je Morandi.

On je godinama bez problema čuvao ostrvo, raščišćavao mu staze, održavao plaže netaknutima i podučavao letnje izletnike o njegovom ekosistemu.

Ali Morandijeva uloga je dovedena u opasnost kada je privatna kompanija, koja je bila vlasnik ostrva, bankrotirala.

Planovi da se ostrvo 2013. godine proda Majklu Harteu, biznismenu sa Novog Zelanda koji se obavezao da će zadržati Morandija, osujećeni su nakon protesta i intervencije italijanske vlade.

Sudija sa Sardinije je 2016. godine presudio da se ostrvo vrati u javne ruke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here