Privatna arhiva
Glumačka postava u Obrenovačkom pozorištu

Poslednjih godina Obrenovac postaje prepoznatljiv kao grad kulture. U razgovoru za “Vesti” direktor JP SKC “Obrenovac”, Ivan Jegorović, priznao je koliko je značajno što su jedina opština koja ima projekat “Eko dinar” koji omogućava deci da besplatno treniraju, ali i zbog čega je posle toliko godina ponovo otvoreno požorište u ovom gradu.

– Pre nekoliko godina, sedeo sam sa obrenovačkim diplomiranim glumcima i u razgovoru sa njima, odlučio sam da u sklopu Doma kulture, formiramo i pozorište. Ideja je ubrzo realizovana i pre dve godine, tačnije 23. marta 2019. godine, naš grad je nakon 160 godina postojanja, konačno dobio i prvi profesionalni teatar, koji danas broji glumački ansambl od pet članova.

Na repertoaru su skoro sve predstave kao i pozorištima u Beogradu.

– Nakon osnivanja “Obrenovačkog pozorišta” imamo bogat repertoar, koji u korak prati beogradska pozorišta. Možemo se pohvaliti “produkcijom”, koja je proizvela desetak večernjih i dečjih predstava. Uglavnom su sve zakazane predstave rasprodate, što nas posebno raduje, jer publika ceni i prepoznaje naš rad i kvalitet.

Osim pozorišta, u okviru SKC Obrenovac je i bioskop.

– Kad je u pitanju rad bioskopa, aktuelne filmske projekcije prikazujemo isti dan kad su i beogradske premijere. Interesovanje za filmove je veliko. U prilog tome govori činjenica da smo nedavno za film “Toma” imali više od šest hiljada gledalaca i da se za svaku od dvadesetak projekcija, tražila ulaznica više.

U Obrenovcu je nedavno počelo i snimanje serije.

JP SKC “Obrenovac” sa svim svojim objektima i kapacitetima, postalo je zanimljiva i tražena lokacija od strane velikih i renomiranih producentskih kuća, koje se decenijama bave snimanjem serija i filmova. Tako da smo već dve godine domaćini i koproducenti za snimanje nekoliko serija, kao i dokumentarnih filmova. Sledeće godine nastavićemo istom dinamikom kao i prethodnih, ali svakodnevno ćemo usavršavati poslovanje. U planu je produkcija novih serija, realizacija novih velikih projekata, proširenje postojećih kapaciteta, bogatiji kulturni, ali i sportski program… Nećemo otkrivati ovom prilikom sve detalje, kao i uvek, dela će govoriti o tome.

Jedini ste od retkih u Srbiji, koji deci daju mogućnost da se bave sportom potpuno besplatno zahvaljujući „Eko dinaru“, koliko je to bitno u razvodju mladih?

– Gradska opština Obrenovac u saradnji sa JP SKC “Obrenovac” i Komisijom za sport već osam realizuje projekat poznatiji kao “Eko dinar” , koji svakom detetu od deset do osamnaest godina omogućuje da besplatno trenira sport koji želi. Zahvaljujući ovom programu, koji je jedinstven u Srbiji, više od tri hiljade obrenovačkih mališana svakog meseca imaju besplatne članarine.

Na bazenima posetioci imaju mogućnost da pored plivanja uživaju i u drugim aktivnostima, da li Obrenovac polako postaje turističko mesto?

– Obrenovački bazeni postoje više od tri decenije i možemo se pohvaliti najpovoljnijim cenama ulaznica za sve rekreativne termine, kao i najtoplijim vodom u Srbiji, koja dostiže i 30 °C tokom zimske sezone kupanja. Nedavno smo proširili kapacitet letnjih bazena za dve hiljade kvadrata, izgradili smo akva park sa atrakcijama za decu. Pre mesec dana počeli su pripremni radovi na izgradnji velikog akva parka sa tri najsavremenija tobogana, koji će biti u funkciji već u junu sledeće godine. Novu letnju sezonu očekujemo sa novim atrakcijama, ovog puta za odrasle, kao i sa proširenjem kupališta za minimum hiljadu kvadratnih metara. Slobodno mogu istaći da Obrenovac polako, ali sigurno postaje i zanimljivo i sve popularnije turističko mesto, koje privlači sve veći broj posetilaca iz susednih opština.

Urađena je i popularna „cevka“ ovo leto je zabeležen rekordan broj poseta od samog otvaranja, stiče se utisak da se građani ipak odlučuju da sada više vremena provode u svom gradu?

– Obrenovačka “Cevka” pre dve godine potpuno je renovirana. Izgrađen je bazen, sređeni su tuševi, urađen je adekvatan mobilijar, kao i pergole. Ulaz je potpuno besplatan za sve korisnike, kojih tokom sezone bude i po nekoliko stotina dnevno. Sve je više i posetilaca iz susednih opština, koji rado dolaze i uživaju u čarima ovog kupališta sa izuzetno lekovitom vodom.

Kakvu poruku šalju murali koju su nedavno urađeni?

– Nedavno je završen mural “Energija – sinergija” na fasadi SKC-a, čime je sama zgrada dobila novo ruho. Tu nije kraj… Planirali smo da uradimo još nekoliko sličnih murala sa određenim porukama. Recimo, ovaj mural predstavlja neraskidiv spoj likovne umetnosti i sporta, koji su ujedno i simboli naše zgrade – kolevke i doma svih umetnosti. Jasnim geometrijskim formama, stvoren je oblik čoveka u pokretu, koji nogom “udara” loptu…

Besplatni kurs samoodbrane za žene, bitan je segment za naše društvo

U saradnji sa opštinskom Komisijom za sport i klubovima borilačkih sportova, organizuju se besplatni kursevi samoodbrane žena. Izuzetno je značajno da svaki segment u društvu bude uključen u ovakve programe i da svakodnevno zajedno radimo na povećanju bezbednosti svih naših sugrađana. Prvenstvo sugrađanki i naše dece.

Obrenovačni leti uživaju u mini aqva parku

Žila kucavica

Mnogi smatraju da je ste od momenta stupanja na funkciju promenili aktivnosti SKC-a potpuno i od njega napravili nešto čime svaki građanin može da se pohvali…

– Drago mi je što sam nakon pet godina rukovodstva u ovom preduzeću, zajedno sa svojim saradnicima, svakom kvadratu u ovom objektu našao funkciju. Sva četiri objekta, koji posluju u okviru SKC-a maksimalno su iskorišćeni i svakodnevno se tu nešto dešava. Drago mi je što svaki dan kroz našu ustanovu kulture cirkulišu i rado dolaze i vraćaju se ljudi različitih profesija. U našem holu ovih dana, možete sresti najistaknutija imena glumačke srpske scene od Mire Banjac, Branislava Lečića, Aleksandra Dunića preko proslavljenih imena u svetu sporta poput Dragana Stojkovića Piksija, Miloša Teodosića i dr. Dom kulture je svakako žila kucavica za sva dešavanja u našem gradu i izuzetno sam ponosan zbog toga. To nam svima daje elan da budemo još bolji…

Jubilarnih 40 godina

SKC postoji više od 30 godina, bili ste domaćini mnogim manifestacijama, da li će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti?

– Sledeće godine, Dom kulture proslavlja jubilarnih 40 godina postojanja. Planiramo da i dalje budemo domaćini svih najznačajnijih kulturnih i sportskih manifestacija u našem gradu. Svakako ćemo obogatiti program i svakodnevno uvodimo neke novine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here