Printscreen
IVANA JOSIFOVIĆ

Slučaj penzionera, Milutina Cvetkovića iz Lebana koji je ranio provalnika podigla je srpsku javnost na noge. I iznova se otvorilo pitanje validnosti srpskog zakonodavstva i toga da li je u ovakvim slučajevima prekoračena ili ne nužna odbrana.

O ovoj temi danas će u Pulsu Srbija na Kurir televizije govoriti Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

– Nužna dobrana je institut koji Krivični zakonik priznaje svim građanima. To znači da ukoliko vas neko napadne vi imate pravo da primenite silu koje bi inače po svim drugim elementima činilo krivično delo, ali ste vi to činili kao neophodnu dobranu da biste sačuvali život – navela je Ivana Josifović.

Lice koje je napadnuto ima mogućnost da primeni silu kako bi se odbranilo čak i ako je to ubistvo napadača. Međutim to mora biti preduzeto isključivo u svhe odbrane.

– Ukoliko dođe do prekoračenja nužne dobrane, lice se oglašava krivim ali zakon dozvoljava da mu se smanji kazna ili da se oslobodi od kazne. Ukoliko je neko lice oslobođeno samog zatvora, ono je ipak osuđeno i može da snosi neke građansko-pravne posledice – navela je Josifović.

Korišćenje oružja

– Ne postoji nikakva formula kako da neko zna koje oružje sme da koristi. Vi kao napadnuto lice ne možete da znate koju je to silu napač spreman da upotrebi, a ja vas pitam da li ste dužni da kada neko uđe nepozvan u sred noći, da li ste dužni da pretpostavie da je došao nenamerno? Vi ne znate da li je on poneo pištolj. Možda je nepravično očekivati od čoveka koji je u šoku da brani svoj život da se od njega tada očekuje da zastane i razmisli da se odbije protivpravni napad – navela je Josifović.

Definicija nužne odbrane – primena zakona

– Samo bih ukazala da može upodobljavanja terminologije da ima veze sa promenama Zakona. S tim da ne bih išla da se reči neohodno i te koje su vezane za nužnu odbranu potpuno izbace iz zakonske definicije – navela je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here