Lična arhiva

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na hrvatskom ostrvu Brač i članica opozicione SDP, još jednom je za kratko vreme na sebe skrenula pažnju javnosti nakon što je saopštila da je obustavila finansijsku podršku Torcida kupu i zabranila njegovo održavanje.

Te odluke je donela nakon što je grupa huligana u Supetru napala četvoro sezonskih radnika, među kojima su dvojica Srba iz Vukovara, i jednog supetarskog vatrogasca koji je pokušao da zaštiti napadnute.

Gradonačelnica Supetra rođena je 6. marta 1979. godine, a mediji je opisuju kao “neobičnu osobu koja reaguje u minuti ili satu jer dan joj je predugo vreme”. Ona je prva gradonačelnica na ostrvu najbližem Splitu. Završila je Ekonomski fakultet u Splitu, bila je finansijski direktor u lokalnom autoprevozniku i komunalnom preduzeću. Iz tih šturih podataka moglo bi da se kaže da se Ivana Marković ne razlikuje previše od svojih kolega koji kroz stranku grade karijeru, malo rade u komunalnim firmama, pa uzlete u politiku. Ali Ivana Marković se po nečemu ipak ističe. To su njeni čvrsti stavovi i brzina kojom ih upotrebljava u skladu sa ovlašćenjima.

– U slučaju Torcida kupa nije bila reč o velikom novcu. Nekoliko stotina evra dobili bi navijači Hajduka za organizovanje svog rekreativnog fudbalskog turnira i besplatno korišćenje lokalnog fudbalskog terena. U nedelju su, kako se sumnja, posetioci Torcida kupa čuli da u Supetru neko govori sumnjivim naglaskom, pa su krenuli u poteru. Našli su Srbina, ubili boga u njemu i onome ko je pokušao da ga odbrani. Gradonačelnici je to bilo dovoljno. Zabranila je isplatu Torcidi iz gradskog budžeta. Nije velika lova u pitanju, ponavljamo, Torcida njenom odlukom neće ostati ni bez 100 piva. Velika je njena poruka: “Ne našim novcem, ne u naše ime, ne u mom mestu” – preneo je hrvatski portal Indeks.

Ivani Marković ovo nije prvi put da se suprotstavila onima kojima se načelnici drugih opština, gradonačelnici, šefovi mesnih odbora, premijeri, predsednici države – ulaguju. Kad su od nje tražili da uplati donaciju za blajburšku komemoraciju i slavljenje ustaša, nije se dugo razmišljala.

“Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvideo sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja ostrva Brač od nacističke i fašističke okupacije, gde su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 dece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisećanje svih onih koji su bili deo borbe velikog svetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čoveka”, napisala je u odgovoru Počasnom blajburškom vodu koji je tražio novac.

Beleži se i njen otvoreni sukob sa najvećim hotelijerom Marionom Dužićem oko vlasništva nad jednom ulicom, te njegova izjava da “neće štedeti sredstva kako bi skinuo gradonačelnicu”. Dužić je jednom čak i priveden zbog fizičkog napada na Ivanu Marković.

Kao gradonačelnica Ivana Marković prima platu od 11.360 kuna (1.475 evra), ne poseduje nekretnine i vozi fijat pandu iz 2004. Nema nikakvu štednju niti akcije, ali ima kredit od gotovo 50.000 evra koji je podigla 2014. godine. Na poslednjim lokalnim izborima nadmoćno je pobedila već u prvom krugu. Za nju je glasalo 1.460 njenih sugrađana, što joj je bilo dovoljno da osvoji 61 posto glasova.

Udata je i ima jedno dete.