Ivanov: Rusija ne isporučuje S-300 Iranu

0

Prenoseći izjavu Ivanova posle sednice predsedničke komisije za modernizaciju ruske privrede u podmoskovskom mestu Frjazino, ruska agencija Itar-Tass je podsetila da je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije 22. oktobra potvrdila da Rusija ostvaruje i planira i dalje da ostvaruje vojno-tehničku saradnju sa Iranom „u strogoj saglasnosti sa postojećim zakonodavstvom i svojim međunarodnim obavezama“.

 

Smatra se da je raketni sistem S-300 jedno od najefikasnijih sredstava zaštite
 

U martu je zvanični predstavnik te službe potvrdio ruskoj državnoj agenciji da je Rusija zaključila pre dve godine ugovor o isporukama tog protivavionskog i protivraketnog odbrambenog sistema, koji se smatra jednim od najefikasnijih sredstava zaštite objekata i baza od udara svih vrsta raketa (između ostalog i balističkih), ali da do sada nisu isporučivani toj zemlji.

“Dalje ispunjavanje ugovora umnogome će zavisiti od međunarodne situacije i odluka rukovodstva zemlje“, rekao je tada sagovornik za Itar-Tass.

Agencija je danas prenela i izjavu neimenovanog ruskog spoljnopolitičkog eksperta da Rusija i dalje polazi od toga da su sankcije Iranu moguće, ako za njihovo uvođenje budu postojale realne osnove.

 

 

“Mislim, međutim, da u naredna dva meseca neće biti sankcija“, rekao je taj ekspert, podsećajući da je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nedavno rekao da je bolje bez sankcija, ali da “ponekad postaju neophodne“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here