EPA/STR
Turska vojska

“Slanje turskih snaga u Libiju nateraće NATO da se umeša, a protiv njih će biti arapske države, zbog unutrašnjeg konflikta. Zatim će unutrašnji konflikt prerasti u regionalni”, rekao je za Sputnjik bivši načelnik glavne uprave za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije general-pukovnik Leonid Ivašov.

– Evropljani, neke članice NATO-a, u ratu u Libiji podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva protiv maršala Halife Haftara. Oni su varili tu kašu pod rukovodstvom Amerikanaca. Oni će na neki način učestvovati, na primer u isporukama naoružanja specijalcima – rekao je Ivašov.

Prema njegovim rečima, na Haftarovoj strani će se naći “solidne arapske države”, počevši od Egipta.

– I tada će konflikt prerasti u regionalni – smatra ekspert.

On sumnja da će turske snage presudno uticati na rešenje konflikta. Oni nemaju najsavremeniju tehniku i već su pokazali na severu Sirije da nemaju neku želju za ratovanjem “na tuđoj teritoriji za neke nejasne interese”, smatra Ivašov.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža u Libiji i već joj je poslala vojne zalihe, uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izveštaju stručnjaka UN prošlog meseca.

Krajem novembra Erdogan i predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž, koji kontroliše samo deo zemlje, potpisali su memorandume o saradnji u vojnoj oblasti i međusobnom razumevanju o pomorskim zonama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here