Z. Mirković
Sve detaljno dogovoreno: Sastanak u prostorijama "Mokranjca"

U Beču i okolini živi čak 80 porodica poreklom iz negotinskog sela Slatina, ali rodno mesto ne zaboravljaju, bila pandemija ili ne, redovno odvajaju sredstva za obnovu i pomoć svom selu.

Okupljeni u Građanski pokret Slatine do sada su pomogli da selo dobije asfalt, planiraju ulaganje u rekonstrukciju izvora vode i ne nameravaju tu da se zaustave.

Ovih dana, u prostorijama Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” u Beču, održan je sastanak meštana Slatine, a glavna tema bila je upravo snabdevanje vodom u selu, odnosno obnova dva izvora.

Predsedavajući Staniša Giga Marković je podneo izveštaj o razgovoru sa predstavnicima opštine Negotin, i istakao da je opština odobrila finansiranje rekonstrukcije dva izvora, čime će se rešiti kapacitet vode koji će pokrivati celo selo.

Takođe, zaključeno je da će se krenuti u realizaciju projekta izgradnje kanalizacije u selu, koju će finansirati udruženje, a upućena je i molba opštini da se u Slatini obezbede kontejneri za plastiku.

Udruženje je izrazilo i zadovoljstvo trenutnim radovima na asfaltiranju ulica u selu, koje se finansira iz budžeta Srbije. Marković za “Vesti” kaže da su određena finansijska sredstva odavno prikupljena, još pre krize izazvane korona virusom i odlučeno je da se to uloži u selo.

U svakom od radova učestvovalo i rasejanje

– Izašla nam je opština u susret. Mi imamo seoski vodovod, izgrađen parama meštana, koji postoji 30 i više godina. Poplave su ga oštetile, treba da se rekonstruiše i to je preuzela opština na sebe”, rekao je Marković.

Slatinci žele sami da raspolažu novcem koji su prikupili, dok od opštine traže podršku.

– Oni neka urade šta mogu, uzeli su da urade kaptažu, odnosno zatvaranje izvora vode sistemom cevi i drugih uređaja radi njihovog racionalnog korišćenja, obećali i asfalt do deponije, nadamo se da će održati obećanje – dodao je Marković.

Predstavnici udruženja uskoro dolaze u svoje selo, kako bi preduzeli konkretne korake.

Na pitanje šta je još u planu, Marković je rekao da treba dovršiti započeto asfaltiranje ulica, jer ima onih koji asfalt još nemaju. Dodaje da je selu pomaže i Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, koji je rođen u Slatini, na čemu su mu meštani zahvalni.

Spomenik u centru Slatine

Selo oživi u julu

Ističe da, bez ulaganja dijaspore, teško da bi se u selu nešto promenilo.

Iz ovog sela, 95 odsto stanovništva živi i radi u inostranstvu, u Slatini su ostali mahom stariji, dok se mlađi mogu prebrojati na prste dve ruke.

“Naše selo živi u julu i avgustu, tada je puno, svi dolaze, i mlado i staro”, rekao je Marković.

Jedna od ranijih igranki u Beču

Izostala igranka

U planu je, kaže, da se u selu organizuje i susret Slatinaša, svih koji su iz tog sela, ali žive u Beogradu, drugim gradovima, inostranstvu…

– Mnogo nas ima napolju, samo okolina Beča i Beč čak oko 80 familija.Udruženje je tokom pet godina postojanja postalo poznato i po organizovanju igranki, ali nam je korona virus pomrsio planove, pa takvih događaja nije bilo prošle, a neće ih biti ni do kraja godine – kaže Momčilović sa žaljenjem.

Naime, na tim igrankama prikupljan je novac za uređenje i ulepšavanje rodnog sela, a sada to čelnici udruženja čine, pojedinačno, u ličnom kontaktu sa zemljacima.