Iz Berlina na manastirsku slavu

R. Lukić
0
R. Lukić

Krsna slava manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru je zbog radnog dana u prošlu sredu, s velikim brojem vernika, proslavljena u nedelju.

Na manastirsku i svoju slavu vernici su stigli iz gotovo svih delova Donje Saksonije, pa čak i iz drugih delova Nemačke, a naročito iz Berlina, Hamburga i Severne Rajne Vestfalije.

Neki od vernika kažu da je posle odlaska monahinja stranog porekla atmosfera drugačija, pravoslavnija, iako gotovo svi ističu da im je kod monahinja smetalo jedino to što nisu dobro vladale srpskim jezikom i što su u manastir donosile običaje iz svojih zemalja, pa je ova duhovna kuća, po njima, u jednom periodu izgubila neka bitna srpska obeležja.

Ovaj put sve je više ličilo na ranije proslave, osim što nije bilo muzike, guslara i što se nije igralo i pevalo kako je to kod manastira uvek bilo na Veliku Gospojinu. Liturgiju je služio samo protojerej Slaviša Spasojević s tri mlada čteca. Narod je očekivao i vladiku Grigorija koji zbog obaveza nije došao.

– Žao mi je što danas nema vladike, ali svi očekujemo da nam dođe na Malu Gospojinu – kaže kum slave Tihomir Panić, višegodišnji donator iz Hamelna.

Za pultom na kojem se prodaju sveće i relikvije ponovo je “na svom mestu” Marko Tešić, koji je tutor i desna ruka bio svim vladikama i sveštenicima od osnivanja manastira, kaže gotovo 40 godina.

Za pevnicom su umesto monahinja pevale sestre Mihaela i Ana Buha iz hamburškog crkvenog hora, Jelena Miličević, đak hanoverske Srpske škole, njena majka Vera Gačić-Miličević i baka Stojanka Gačić.

– Bogorodica je majka Hristova i sve žene trebalo bi da se na nju ugledaju, a svi mi vernici, kako nas uči crkva, trebalo bi ne samo da budemo Hristovi vojnici, već bi trebalo da budemo i dobri ljudi i da se žrtvujemo za veru – rekao je između ostalog sveštenik Spasojević ističući primer Milimirke Buhe koja je iz Hamburga u manastir stigla sa osmoro dece.

Sveštenik je pojedinačno nabrojao vernike koji manastir podržavaju i koji su pomogli da ovogodišnja slava bude dobro organizovana i domaćinski pripremljena.

Slavski kolač osveštao je protojerej Spasojević, a potom ga prelomio s kumom Tihomirom Panićem. Na ulazu u veliku manastirsku salu u kojoj je serviran slavski ručak, vernici su se poslužili žitom, a na šanku levo, ponuđne su i čašice šljivovice, čime su domćini pokazali da ni ovaj deo srpskog običaja nije zapostavljen.

Prota Spasojević je blagoslovio slavski ručak i dugo se zadržao u razgovoru sa raspoloženim vernicima. Bila je to prilika i da se posle dugo vremena sretnu stari poznanici kao što su Vlado Sandić i Milorad Petrušić.

Pohvale za domaćinsku trpezu

I pored materijalnih problema, Srbi i ostali pravoslavci, u najvećem broju Rusi, Veliku Gospojinu proslavili su domaćinski, uz bogatu slavsku trpezu. Na ražnju je okrenuto više jaganjaca i prasića, a vredne domaćice pripremile su brdo kolača i raznih drugiha.

Za sve to prota Slaviša javno je pohvalio: Vladu Sandića i Dušana Ivanovića sa porodicama, Rajku i Slobu Sandića, Acu i Sanju Radović, Željka Sitarića i Rominu, Miluna Biševića, kuma Tihomira Panića sa porodicom iz Hamelna.

Iz istog grada porodice Dragana Tošića i Rada Tomića i porodicu Lazić iz Emrke, a zatim Milana i Dušicu Jakovljević, Marka Tešića, porodice Milutinović i Kalik iz Zalcgitera. Prota je istakao da su veliku pomoć pružile su i vredne domaćice iz Hildeshajma, Hanovera, Hamburga i Bilefelda.

Puna duša

– Sve ide nabolje, ali ima tu još toga što škripi. Vladika nam nije došao na slavu, a još nikako u manastiru nije služio liturgiju. Razumem da on ima obaveza, ali mi je ipak žao što nije došao. Osim toga manastir treba da ima i igumana. Nismo mi ništa imali protiv monahinja, ali nam je smetalo to što nisu srpske monahinje – rekao je za “Vesti” Tihomir Šekerović.

Ugostitelj Vlado Sandić dodaje da mu je duša puna jer se u manastiru sve kreće u željenom pravcu – pravcu razumevanja i sloge.

Na nogama od tri ujutro

– Uvek rado dolazimo, pa sam presrećna što sam i danas ovde. Mi smo svi kršteni u ovom manastiru, a naš kum je otac Vojislav Bilbija, sveštenik iz Roterdama. Iz Hamburga smo stigli vozom i od tri sata smo na nogama – rekla nam je Mihaela Buha (25), jedna od osmoro dece majke Milimirke, koja se posle prerane smrti supruga Branka, kako su “Vesti” već pisale, o “svojim pilićima” sama brine.