“Iz drugih zemalja stalno posećuju papu, a iz Srbije…”

Vestionline, Tanjug
0
EPA/Bienvenido Velasco
Papa Franja

“Mislim da će političari pronaći prave puteve, a Sveta stolica mora i to da uvažava”, kaže nadbiskup Stanislav Hočevar povodom odnosa Vatikana prema kosovskom pitanju, a uoči razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa papom Franjom u Vatikanu.

Upitan da li će Vatikan istrajati u svojoj odluci da ne prizna Kosovo, Hočevar kaže da ne može da govori u ime cele katoličke crkve, ali ističe da je Sveta stolica vrlo pažjiva i da smatra da treba uvažavati svu istoriju, ljudska prava i dostojanstvo svake ljudske osobe, ali i naroda.

Hočevar je istakao da je pre svega bitno da se podvuče važnost dijaloga, jer ga do sada nije bilo dovoljno i da je ova poseta zbog toga važna.

– Srbija ima izuzetno delikatnu geostratešku tačku. Zato je Srbija posebno pozvana na redovni dijalog sa Istokom i Zapadom i treba da što bolje prihvati taj svoj sopstveni i u ovom istorijskom momentu najvažniji identitet i zadatak i da uspe da balansira i razume i Istok i Zapad ali da potraži svoje mesto – rekao je nadbiskup.

Na pitanje koje bi mogle biti same teme sastanka koje bi se mogle naći na stolu, Hočevar je rekao da su reči predsednika Vučića bile da će moliti Svetu stolicu da ne priznaje Kosovo, što znači da će pitanja biti usmerena ka tome kako uspostaviti odnose sa svim susednim zemljama.

O tome koliko papa Franja razume poziciju Srbije, koliko je za nju zainteresovan i ko su mu savetnici na tu temu, Hočevar je rekao da svi znaju kako mu leži na srcu ovaj region i podsetio na papinu posetu Bugarskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

– Kada sam mu rekao ”Sveti oče čekamo Vas”, on uvek kaže ”Quanto desidero – Jako želim da dođem” – rekao je nadbiskup i dodao da se papa jako interesuje za sve one zemlje “koje treba da rešavaju pitanja”.

Prema njegovim rečima, što se papinih savetnika tiče, Sveta stolica iz mnogo razloga u prošlosti sigurno nije uvek bila dovoljno informisana o svim stvarima.

– Zbog toga se jako radujem ovoj poseti, jer mora postojati trajan dijalog između svake zemlje i Svete stolice. Vidite kako iz drugih zemalja stalno posećuju papu, iz Srbije premalo – rekao je Nadbiskup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here