D. Pašić
Prevalili dug put: Članovi udruženja Solna iz Švedske

U Šipovu je održana šesta smotra folklora pod nazivom Šipovo, kroz igru i pesmu. U prepunoj novosagrađenoj dvorani, koja je ujedno i zvanično otvorena ovom manifestacijom, brojnim gledaocima su se predstavili članovi sedam kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske Švedske i Austrije.

Pred poublikom su zaigrali članovi srpskog udruženja Solna iz Švedske i društava „Vuk Karadžić“ iz Štajera u Austriji, „Miloš Dujić Mišo“ Čelinac, Vrelo Šipovo, „Duško Trifunović“ Brod, Pliva Jezero i domaćini KUD-a „Nikola Kokošar“ Šipovo. Sve je počelo defileom ulicama grada da bi se više stotina učesnika smotre, uhvatilo za ruke i u centru odigrali zajedničko kolo. Ono što je posebno oplemenilo ovu manifestaciju su svakako mladi, koji su uprkos dugom putu došli u zavičaj svojih roditelja, baka i deka, gde su pokazali da ni u dalekom svetu ne zaboravljaju, pre svega svoje korene i srpsku tradiciju i kulturu.

Klub „Vuk Karadžić“ iz Štajera je najviše zahvaljujući Draganu Mirčiću organizovao odlazak u Republiku Srpsku. On ne krije oduševljenje dočekom kod prijatelja:

– Ovom prilikom zahvaljujem na pozivu i na nezaboravnom druženju našim prijatelja iz društava „Nikola Kokošar“ iz Šipova i Pliva iz Jezera. Tako nešto mogu da prirede samo iskreni prijatelji i u ime svih nas koji smo putovali želim da zahvalim za svu pokazanu ljubav i gostoprimstvo – poručio je Mirčić.

On je ocenio da je odlazak u Banjaluku, Šipovo i Jezero bio više nego uspešan, pre svega jer je uspela humanitarna akcija koju su organizovali. Članovi kluba iz Štajera prikupili su veliku količinu garderobe koja će biti podeljena najsiromašnijim porodicama u ovom delu Republike Srpske.

– Hvala svima koji su dali pomoć i verujem da će biti još sličnih akcija i druženja – dodao je Mirčić.

Prošle godine su članovi KUD Pliva i gradonačelnica Jezera Snežana Ružičić boravili u Štajeru pa je ovo ujedno bila prilika za uzvratnu posetu i učvršćivanje prijateljstva.

– Imamo razlog za osmeh, bar onaj stidljivi. Možda mislimo da smo zaboravljeni i napušteni, ali evo postoje ljudi koji nas vole i koji zbog nas pređu hiljade kilometara – izjavila je mlada Dobrila Majstorović iz KUD-a „Miloš Dujić Mišo“, Čelinac.

Više od 1.000 duša je bilo u publici, a domaćini su svim učesnicima uručili zahvalnice.

U inat brigama

Na otvaranju prisutne je pozdravio Milan Kovač, gradonačelnik Šipova.

– Hvala folklorašima i publici na divnom druženju. U inat svim brigama na licu i u duši, mladost je i ovog puta pobedila. Valjda nam je u ovom vremenu sve više potrebno da budemo okupljeni na jednom mestu i da nas vezuju lepe i radosne stvari. Da nas više stvari spaja, a manje razdvaja. Još jednom hvala svim ljudima koji su prešli toliki put da nam ulepšaju ovo veče i da uruče pomoć onima kojima je najpotrebnija – poručio je prvi čovek Šipova.

Stigli i na gradski fest

Osim gostovanja u Republici Srpskoj klub „Vuk Karadžić“ iz Štajera ni ove godine nije propustio priliku da srpsku kulturu običaje predstavi na tradicionalnom gradskom festu u Štajeru. Ova manifestacija je održana jubilarni 40. put. Naše udruženje je sa folklornom sekcijom ulepšalo ovaj lep događaj u gradu na rekama Štaje i Ens. Postavljen je bio i srpski štand na kome su brojni gosti mogli da probaju srpske specijalitete za šta se pobrinula uigrana ekipa u kojoj su bili Dragan Mirčić, Goran Muždeka i Branislav Božičković.