Iz škola proteruju znamenite Srbe

0

Pokretač akcije za promenu imena škola: Esad Džudžević

U zahtevu BNV-a se navodi da bi u Novom Pazaru trebalo promeniti nazive osnovnih škola: "Vuk Karadžić", "Stefan Nemanja", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Desanka Maksimović". Ove škole trebalo bi da nose imena "znamenitih" Bošnjaka: Muhameda Hevaji Ushufija, Nazifa efendije Šućevića, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da bi osnovna škola "Aleksa Đilas Baćo" trebalo da nosi ime Ferhata-beg Drage, a osnovna škola "Aleksa Šantić" ime Kadije Gluhavičkog.

 

Briše "ić"

Esad Džudžević je nedavno izazvao veliku polemiku u Sandžaku i Srbiji pozivom Bošnjacima da, kako bi se distancirali od Srba, iz svojih prezimena izbrišu "ić" i "vić". Džudžević je već pokrenuo inicijativu za promenu svog prezimena i ubuduće će se prezivati Džudžo. Ne zna se koliko će ga Bošnjaka slediti.

Ako se usvoji predlog BNV-a, Osnovna škola "Vladimir Perić Valter" u Prijepolju nosiće ime Murata efendije Šećeragića, a osnovna škola "Svetozar Marković" ime dr Murata Ramovića.

U Bošnjačkom nacionalnom veću navode da većinu đaka i nastavnika u pomenutim školama čine deca bošnjačke nacionalnosti i da bi bilo "normalno" da škole nose imena znamenitih Bošnjaka. Većina predloženih imena potpuno su nepoznata većini Bošnjaka u Sandžaku, neki su u Drugom svetskom ratu bili saradnici okupatora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here