Iz Srbije izvučeno 50 milijardi dolara?!

0

Pare lete: Nelegalni odliv kapitala u porastu
 

Gledano po procentu udela u BDP-u, zemlje subsaharske Afrike su prema izveštaju pretrpele najveći odliv kapitala. Reč je o prosečnom odlivu od 5,7 odsto BDP-a godišnje, dok je na globalnom nivou taj odliv iznosio prosečna četiri odsto BDP-a.

Na rang-listi GFI, kojom su obuhvaćene 144 zemlje, Kina je zauzela prvo mesto po nelegalnom odlivu kapitala, budući da je u periodu od 2002-2011. godine iz te zemlje izašlo 1.008 milijardi dolara. Za njom sledi Rusija, iz koje je isparilo 880,96 milijardi dolara, a na trećem mestu je Meksiko, s nelegalno izvezenim kapitalom u visini od 461,86 milijardi dolara.

Srbija je po ukupnoj vrednosti odliva kapitala nelegalnim kanalima u periodu 2002 -2011. godine zauzela visoko 19. mesto, sa sumom od 49,37 milijardi dolara.

Ekonomista Ljubomir Madžar za "Vesti" kaže da ga ne čudi podatak da kapital curi iz Srbije, ali je ipak iznenađen sumom isisanih para.

– Nesigurnost i pravna neuređenost države jedan je od ključnih razloga zbog čega novac nelegalno beži iz Srbije. Zakoni se ne sprovode dosledno, imamo i visoku stopu inflacije u tom desetogodišnjem periodu i sve su to razlozi zbog kojih kapital curi. Izbegavaju se porezi, carine, a to je najveće isisavanje novca – kaže Madžar.

S druge strane, Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju kaže da je u pitanju nerealno istraživanje.

– Razumem podatake za Kinu ili Rusiju, to su ogromne zemlje, ali je nemoguće da je iz Srbije nelegalno izašlo 50 milijardi dolara za 10 godina. Prosto Srbija nema taj kapital, legalno ni nelegalno, osim ako ne računaju šverc droge. Ali to nije isisavanje para isključivo iz Srbije, nego najvećim delom iz Evrope i sveta – smatra Pavlović.
Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da mu nije jasno kako su eksperti iz Amerike došli do cifre od 50 milijardi dolara.

– Na delu je malo veće preterivanje jer toliko novca nije napravljeno u Srbiji. Ipak činjenica je da sve manje novca ulazi u Srbiju jer u prvih šest meseci ove godine ušlo je svega pola milijarde direktnih stranih investicija – navodi Ćulibrk.

 

Nivo Bugarske

Prema Pavlovićevim rečima, Amerikanci se bave istraživanjem svega i svačega, a Srbija na svim listama redovno zauzima negativna mesta i dodatno je ocrnjena.
Primera radi, navodi on, po korupciji Srbija nije ništa gora od Bugarske (koja je članica EU), ali na svim listama naša zemlja neslavno vodi. Pavlović smatra da se Srbiji prišivaju repovi, čak i onda kad nema osnova za to.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here