Foto: EPA
Ilustracija

U izveštaju koji će biti objavljen u narednim nedeljama, SZO će detaljno objasniti izvor pandemije Kovida-19, piše livescience. SZO je, podsetimo, u januaru krenula u opsežnu istragu kako bi se otkrio izvor pandemije, a sada kažu da su to farme divljih životinja.

Mnoge od tih farmi locirane su u provinciji Junan.Odatle su divlje životinje nabavljali preprodavci sa Huanan pijace morskih plodova u Vuhanu. Upravo odande potiču prvi otkriveni slučajevi kovida-19 iz prošle godine.

Piter Dazak, ekolog iz SZO tima je za sajt NPR ispričao svoje iskustvo u ovoj misiji potrage za izvorom pandemije i tom prilikom rekao da su neke od tih divljih životinja mogle da budu inficirane virusom SARS-CoV-2, a da su virus pokupile od šišmiša koji su u Junanu brojni.

SZO će u narednim nedeljama objaviti detaljan izveštaj o svojim otkrićima. Misija je, podsetimo, krenula u januaru, nakon niza teorija zavere koje su se širile svetom. Jedna od njih bila je da je virus nekako “pobegao” iz laboratorije u Vuhanu, a SZO je prošlog meseca isključila taj scenario, uz objašnjenje da nema nikakvih dokaza za to.

Naučnici se slažu da je virus cirkulisao u šišmišima i potom “skočio” na ljude preko posrednika, najverovatnije upravo divljih životinja koje su se prodavale na pijaci.

Te farme divljih životinja deo su projekta koji podstiče kineska vlada proteklih 20 godina, kako bi se ruralnoj populaciji pomoglo da se izvuče iz siromaštva i nestašice hrane.

Februara 2020. godine Kina je zatvorila te pijace jer je kineska vlada zaključila da su upravo pijace deo lanca prenosa virusa sa šišmiša na ljude. Tako su svi prodavci i farmeri od vlade dobili detaljne instrukcije kako da ubiju i spale životinje kako se bolest ne bi dalje širila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here