EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Stjuart Pič

Britanska ambasadorka u Srbiji Šon Meklaud ističe da će Velika Britanija učiniti sve da podrži dijalog Beograda i Prištine, jer normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova vidi kao veoma važan element buduće stabilnosti i prosperiteta u regionu.

U prilog posvećenosti Velike Britanije rešavanju kosovskog problema Meklaudova naglašava značaj imenovanja Sjuarta Piča za specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan.

– To je pre svega jasan znak stalne i snažne političke posvećenosti britanske vlade ovom regionu – kaže Meklaudova i napominje da će Pič, za koga kaže da je izuzetno visoko pozicionirana i ugledna ličnost, koju dobro poznaju viši lideri širom regiona i koji će u tu ulogu doneti veliko iskustvo i veliku mudrost, sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kako bi podržao dijalog.

Meklaudova je, odgovarajući na pitanje Tanjuga koliko su tačne ocene da je Pič na tu poziciju imenovan pod pritiskom SAD, naglasila da je odluka da se on imenuje pre svega „znak posvećenosti Velike Britanije“.

– Ser Stjuart će veoma blisko sarađivati, ne samo sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, već i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. To je definitivno odluka Velike Britanije – rekla je Meklaudova.

Ocenila je da imenovanje Piča dolazi u vreme pojačane međunarodne, a i britanske, zabrinutosti za bezbednost u regionu, posebno za stabilnost u BiH i naglasila da je imenovanje logičan korak u procesu jačanja odnosa u regionu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila je da je to proces koji vodi EU, a da njena zemlja više nije deo Unije.

– Ali naša posvećenost podržavanju dijaloga je i dalje snažna. Mi ga podržavamo na brojne načine, na primer davanjem finansijske i tehničke podrške radu na pronalasku nestalih osoba. Ser Stjuart će nastaviti da blisko sarađuje sa Lajčakom kako bi smo uradili sve što možemo da podržimo dijalog – navela je ambasadorka.

Na konstataciju da se stav Britanije po pitanju KiM često percipira kao pristrasan, naglašava da Velika Britanija priznaje nezavisnost Kosova.

– To je drugačije od stava Srbije. To je pitanje političke činjenice, a ne pristrasnosti – zaključuje ambasadorka.

Britanska ambasadorka u Srbiji Šon Meklaud ističe da će Velika Britanija učiniti sve da podrži dijalog Beograda i Prištine, jer normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova vidi kao veoma važan element buduće stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Dodaje da je tokom sukoba ‘90-ih, Velika Britanija bila deo međunarodnih mirovnih i postkonfliktnih snaga u regionu i da su podržali rad Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

– Ostajemo čvrsto posvećeni pravdi za žrtve ratnih zločina, smatrajući da odgovorni treba da odgovaraju – kazala je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here