Youtube
Dritan Abazović

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija i da je ključ pada njegove vlade nastavak borbe protiv korupcije.

U intervjuu za splitsku Slobodnu Dalmaciju, Abazović kaže da u Crnoj Gori više nema privilegovanih i zaštićenih kao što je bilo punih trideset godina.

Pojašnjavajući aktuelnu političku scenu u Crnoj Gori, Abazović kaže da su za dve godine pale dve godine, ali da je u tom periodu ipak postignut važan cilj, da Crna Gora nije više unipolarna nego multipolarna država gde su svi subjekti važni: od svakog građanina, preko najmanje stranke do velikih subjekata.

– Nema više prevlast niti jedne stranke, nego se svi moramo dogovarati i pronalaziti rešenja bez obzira na političke razlike. Desnica koja je zagovarala podele slabi, a mi se borimo u biti za karakter naše države. Borimo se hoće li Crna Gora biti evropska, ekološka, tolerantna, napredna ili podeljena s antagonizmima, atavizmima, kriminalom i korupcijom – rekao je Abazović.

Istakao je da misli da je Crna Gora na dobrom putu na kojem više ne bi bila zarobljena država, a za demokratiju je, kaže, manje bitno koja stranka će imati manjinu ili većinu, ako tako uistinu svojim glasom odluče njezini građani.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, Abazović je, između ostalog, rekao da ga mnogi pitaju zašto nije uhapšen predsednik države i lider DPS Milo Ðukanović.

– Ja s ove pozicije premijera moram biti ozbiljan i prepustiti onima koji su za to zaduženi da svoj posao rade na osnovi dobijenih činjenica i podataka, a ne na osnovu priča. Samo mogu reći da u Crnoj Gori više nema privilegiranih i zaštićenih kao što je bilo punih trideset godina, to je sigurno. Iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija – rekao je crnogorski premijer.

Istakao je da je ključ pada njegove vlade u avgustu borba protiv šverca cigareta.

– To je Milo Ðukanović i njegov DPS platio dva meseca kasnije jer su na lokalnim izborima doživeli totalni krah, zapravo fijasko. Narod se ne može varati godinama, a pogotovo ga se sada ne može prevariti kada su demokratski odnosi i pluralizam daleko razvijeniji nego pre –  istakao je Abazović.

Sada, prema njegovim rečima, postoje dva scenarija za izbor nove vlade, bez izbora i sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Kaže da ne treba zaboraviti da Ðukanović, koji odlučuje o mandataru, trenutno nije raspoložen da ikome od izabranih na prošlim izborima da taj mandat.

A u slučaju parlamentarnih izbora, ističe, potrebno je izabrati barem još jednog sudiju Ustavnog suda da bi ta pravosudna institucija imala kvorum za odlučivanje.

Zato, ističe, apeluje na sve stranke u Crnoj Gori da se dogovore bez novih izbora i da se što pre deblokira rad Ustavnog suda kako bi budući izbori bili uopšte mogući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here