Izaberite pravu četkicu za zube

0

Jako je bitno izabrati dobru četkicu (odgovarajuću veličinu i mekoću)
 

1. Veličina četkice

Jedna od najvažnijih stvari jeste da odaberete četkicu za zube koja će moći da dopre do svih površina u usnoj duplji. Postoje i četkice sa prevelikim glavama pa sa njom ne možete da očistite kutnjake i zbog toga bi trebalo da birate one srednje veličine ili manje kojima ćete dohvatiti baš sve zube.

 

2. Oštrina

Postoje tvrde, srednje i mekane četkice. Njih ćete birati u zavisnosti od stomatoloških problema koje možda imate. Mekane su pogodnije za decu, stare osobe i one koji imaju problem sa osetljivošću desni. Iako su mekane četkice najradija preporuka stomatologa, srednje i tvrde se najviše prodaju. One su pogodne za ljude koji imaju jake zube i zdrave desni. Jako je važno da sa ovakvim četkicama budete oprezni, jer možete jakim četkanjem oštetiti zubnu gleđ.

 

3. Materijal vlakna

Iako su danas primat uzele plastične četkice za zube sa veštačkim vlaknima i dalje su najbolje četkice sa prirodnom dlakom.

 

4. Vrsta četkice

Iako električna četkica daje bolje rezultate pri pranju zuba, ipak su ručne u širokoj upotrebi. Jako je važno da znate da rukujete sa njima i da pravim potezima perete zube jer ćete samo na taj način održati higijenu usne duplje.

 

Stomatolozi i zubni tehničari savetuju da pokret ide od vrata zuba (od gingive) ka vrhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here