EPA/Christian Bruna
Beč

Lista koju sastavlja časopis “Ekonomist” svake godine ima zadatak da da odgovor na pitanje koji je najbolji grad za život u protekloj godini. Najbolji grad za život u 2022. godini je ponovo Beč.

Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Tu su takođe i socijalna bezbednost, politička stabilnost i niska stopa kriminala. Interesantno je navesti da se rangiraju uslovi u 172 grada u odnosu na 140 prošle godine, i to da je ovo je druga godina u kojoj indeks uključuje uslove vezane za kovid.

Beč je, prema pisanju “Ekonomista”, po treći put u poslednjih pet godina došao na prvo mesto najboljih gradova u Evropi. Bečlije imaju jedan sasvim zgodan termin, lebenskunst. To je umeće dobrog življenja, a Beč je sa svojim restoranima i muzejima zaista savršeno mesto za “vežbanje” umetnosti. Ovaj grad nudi obilje mogućnosti za kulturu i zabavu, kao i dobru infrastrukturu i opštu stabilnost.

Beč ima 99.1 od 100 mogućih bodova, što ga stavlja odmah ispred Melburna. Sidnej i Osaka se nalaze na trećem mestu liste na kojoj zaista dominiraju australijski, kanadski i japanski gradovi.

Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su svakako stopa kriminala i složena gradska infrastruktura. Ti kriterijumi negativno utiču na život u svakom smislu. Upravo to je neke veće gradove poput Londona, Njujorka i Pariza stavilo na loše pozicije na listi, iako su poznati po svojim atraktivnim kulturnim i društvenim aktivnostima.

Na samom kraju liste se ponovo nalazi Damask iz Sirije, u kome građanski rat traje već deset godina. Pored Sirije, tu se nalaze i gradovi iz Rusije i Ukrajine, iz očiglednih razloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here