EPA/Giuseppe Lami
Rumunski plivač David Popovići

Srbima se ova lista baš i neće svideti.

U tradicionalnom 49. izboru koji organizuje Bugarska novinska agencija (BTA) izabran je najbolji sportista Balkana za ovu godinu.

U glasanju je učestvovalo deset nacionalnih agencija, a pobednik je bio mladi rumunski plivač David Popovići, koji je sakupio 64 boda.

Rumun ima tek 18 godina, prvak je Evrope na 100 i 200 metara slobodnim stilom, a postavio je i svetski rekord na 100 metara.

Iza njega našao se Novak Đoković sa tri boda manje, iako je u 2022. pored svih problema sa vakcinom i koronavirusom osvojio jedan grend slem uz skor 42-7 i pet titula.

Novak je do sada osvojio sedam ovakvih priznanja, ali mu je ove godine nagrada za dlaku izmakla.

Na trećem mestu nalazi se Luka Modrić, koji je sa Hrvatskom bio treći na Mundijalu u Kataru, dok je imao i veliku ulogu u Real Madridu sa kojim je osvojio Ligu šampiona.

Među prvih pet od Srba našla se Tijana Bošković, dok je Nikola Jokić tek na šestoj poziciji, iako je po drugi put uzeo MVP nagradu u NBA ligi.

Šampionka Evrope i sveta u skoku u dalj Ivana Španović je 13, dok je MVP košarkaške Evrolige Vasilije Micić osvojio 21. mesto.

Top 10:

 1. David Popovići (Rumunija, plivanje) – 64 boda
 2. Novak Đoković (Srbija, tenis) – 61
 3. Luka Modrić (Hrvatska, fudbal) – 48
 4. Miltiadis Tentoglou (Grčka, atletika) – 46
 5. Tijana Bošković (Srbija, odbojka) – 31
 6. Nikola Jokić (Srbija, košarka) – 27
 7. Janis Adetokumbo (Grčka, košarka) – 23
 8. Aleksander Vezenkov (Bugarska, košarka) – 21
 9. Lana Pudar (BiH, plivanje) – 20
 10. Taha Akgul (Turska, rvanje) – 20

5 COMMENTS

 1. Za mene je i ovaj na poziciji 10 Srbin Taha Akgul Srbin iz Turske,a naravno i Luka Modric Srbin iz Hrvatske,Lana Pudat je takodje Srbkinja iz Federacije BiH.Dok se mnogi Srbi u Dodikovoj Republici Srbskoj izjasnjavaju kao Hrvati i Bosnjaci,neki cak i Romi Talijani i svi oni su u Snsd-eu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here