EPA/Clemens Bilan
Nemački Bundestag

Adis Ahmetović, poreklom iz BiH, novi je izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Njegova glavna težnja je, kako je kaže, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

– Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine sam uvek gledao kao na prednost i kao neku vrstu obogaćenja – rekao je Ahmetović.

Ahmetović je, inače, član Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). On je tu funkciju preuzeo od Josipa Juratovića, koji je hrvatskog porekla.

Početkom decembra Ahmetović je boravio u Bosni i Hercegovini sa tadašnjim državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i socijaldemokratskim kolegom, Majklom Rotom.

Iako je Ahmetović rekao kako ne želi da se koncentriše isključivo na spoljnopolitička pitanja vezana za Zapadni Balkan, već da, kao socijaldemokratski političar, želi da drži na oku teme kao što je jednak pristup obrazovanju za decu iz svih socijalnih slojeva, njegov parlamentarni put kreće u pravcu spoljne politike.

– Apelovao bih na Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i Nemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem poreklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli da izazovu domino-efekat i u celom regionu: ako potone taj brod, počeće da tonu i ostali brodovi u regionu – rekao je Ahmetović.

Ahmetović je apelovao i na političare da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabrane snage i doprinesu konstruktivnim rešenjima.

I u svom saopšenju nakon proglašenja za poverenika za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smeru će ići njegov angažman.

“O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj meri i na Zapadnom Balkanu i to pre svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u ovom regionu”, poručio je on.

2 COMMENTS

  1. Ма ко је Швабе овластио да се мувају и “извештавају” по Балкану. Не треба га пустити у Босну или бар не у РС.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here