Unsplash

Najveći izazov sa kojim se trudnice susreću je prolongirani strah, koji traje devet meseci. Za buduće mame je najveća briga da li je trudnoća u redu i da li će beba biti potpuno zdrava. Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi u medicini, ovi strahovi koji su prisutni kod svake trudnice su svedeni na minimum. 

Buduće mame imaju tehnologiju na svojoj strani koja je iznedrila ekspertni ultrazvuk, koji vrlo efikasno prati trudnoću, odnosno razvoj bebe. Ovaj ultrazvuk je izuzetno efikasan u dijagnostikovanju eventualnih anomalija ploda, stoga predstavlja veoma važan korak u praćenju trudnoće. Najpogodniji period za anatomsko-morfološki pregled pomoću ekspertnog ultrazvuka je između 20. i 26. nedelje. Iako uglavnom svi pregledi kroz koje trudnica mora da prođe izazivaju blagi stres, izvedeni u atmosferi podrške i razumevanja postaju prijatni, jer je svim mamama na umu da rade najbolje za svoju bebu.

Ipak, jedna od tema koja neretko ostaje na margini, ili se ne govori o njima koliko bi trebalo, jeste to kako se mame zapravo osećaju, kroz šta prolaze, koje su promene nastale u odnosu na stanje pre trudnoće, sa kojim teskobama se suočavaju i na koji način je njihovo telo odreagovalo na trudnoću.

Ešerihija – jedna od tegoba sa kojima se susreću trudnice

Ešerihija koli je grupa bakterija koja pogađa i muškarce i žene. Prisutna je najčešće u crevima, ali kod žena se može naći i u vagini, i predstavlja samo jednu od tegoba sa kojima se suočavaju trudnice. Postoji više različitih tipova ove bakterije koja u trudnoći može ostaviti ozbiljne posledice ako se ne tretira blagovremeno i na adekvatan način.

Ešerihija se javlja i kod beba, a simptomi su identični kao kod odraslih. Veoma je važno prepoznati simptome na vreme, kako bi se što pre započelo sa terapijom.

Simptomi ešerihije variraju u zavisnosti lokacije na kojoj se bakterija nalazi, ali se najčešće manifestuju kroz sledeće tegobe:

● dijareja

● grčevi u stomaku

● često i otežano mokrenje praćeno peckanjem

● povišena temperatura, mučnina, povraćanje i gubitak apetita

Istraživanja pokazuju da su infekcije urinarnog trakta izazvane ešerihijom koli najčešće prisutne kod trudnica kojima je dijagnostikovan dijabetes, kao i kod trudnica koje prečesto koriste antibiotike. Hormonski disbalans u trudnoći može izazvati i sindrom suvog oka.

Period trudnoće je specifičan po tome što je tada žena podložnija određenim zdravstvenim tegobama. Pored svih ostalih tegoba koje se mogu javiti kod trudnica usled hormonskog disbalansa, jedna od tegoba o kojoj se retko govori jeste i sindrom suvog oka.

Sindrom suvog oka se javlja kao posledica nedovoljne proizvodnje suza, zbog čega površina oka postaje nedovoljno vlažna. Trudnice mogu osetiti pojačane simptome ovog sindroma u zadnjem tromesečju kada je nivo progesterona posebno nizak. Simptomi ove tegobe su: peckanje u očima, iritacija, preosetljivost na svetlo i zamagljen vid.

Rešenje za ovu neugodnu pojavu su veštačke suze. To je medicinski proizvod koji ublažava simptome suvog oka i smanjuje iritaciju kroz nadoknađivanje prirodnog suznog filma, odnosno podsticanje hidratacije očiju. Rešite tegobe i zdrave dočekajte svoju bebu.

Iako nisu sve tegobe sa kojima se trudnice suočavaju ozbiljne, ipak bi trebalo imati svest o tome kojim su sve tegobama trudnice izložene usled hormonskog disbalansa koji trudnoća izaziva. Buduće mame bi trebalo prvenstveno da se pobrinu za svaku promenu koju primete na zdravstvenom planu čak iako te promene nisu ugrožavajuće po dete, kako bi potpuno zdrave i spremne dočekale porođaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here