Pixabay.com

I pre nego što su počele Olimpijske igre, već je pala prva “žrtva” upotrebe narkotika među sportistima.

Reprezentativac Australije u konjičkim sportovima Džejmi Kermond (36) izbačen je iz selekcije, pošto je njegov uzorak na anti-doping testu bio pozitivan na – kokain!

Rezultat testa obavljenog krajem juna, stigao je u Australijsku federaciju konjičkih sportova, koja je momentalno suspendovala Kermonda “na osnovu Nacionalnih anti-doping propisa”.

“Kokain je zabranjen za učesnike takmičenja prema pravilniku Svetske anti-doping agencije (WADA) i australijskih Nacionalnih anti-doping propisa za 2021,” piše u zvaničnom saopštenju.

Čim su primili ovu informaciju, u Olimpijskom komitetu Australije (AOC) su Kermonda smesta skinuli s liste putnika za Tokio i to na sam dan polaska.

– Veoma sam uznemiren i kajem se zbog svega, ali prihvatam punu odgovornost. Iskreno mi je žao jer sam izneverio mnogo ljudi, pre svega moju porodicu i drugove iz tima – rekao je Kermond.

AOC je u sredu raskinuo ugovor s ovim jahačem, a u javnosti se podigla prašina zbog kontroverzne odluke selektorskog tandema reprezentacije u konjičkim sportovima da ga uopšte uvrsti u ekipu za Tokio.

Naime, Kermond zauzima tek 1150. mestu svetske rang-liste jahača preko prepona, a kako je preneo list “Herald San”, ima i određene sponzorske veze s jednim od selektora.

Selektor Stiven Lamb međutim tvrdi da je nadležnima prijavio ovu sponzorsku vezu, ali da on lično nije bio umešan u izbor Kermonda u nacionalni tim. Umesto suspendovanog jahača, za Australiju će se u Tokiju takmičiti Rouan Vilis, 59. sa svetske rang-liste, koji je prvobitno bio prijavljen kao rezerva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here