pixabay.com

Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalepljen za zidove naših bronhija pa se vrlo teško izbacuje.

Recepti za prirodne lekove

Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi lekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj.

Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta koriste se napitci na bazi korena belog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.

Beli sljez za izbacivanje šlajma kod odraslih

Preliti kašiku usitnjenog korena belog sleza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati.

Beli slez, lan i žalfija za izbacivanje šlajma kod dece

Kao izuzetno efikasan prirodni lek za bolje izbacivanje šlajma kod dece i odraslih pokazao se bijeli slez u zanimljivoj čajnoj mešavini sa lanenim semenkama i žalfijom.

Pomešati po kašiku korena belog sleza, kašiku lanenog semena i kašiku suve žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera. Kada se šećer otopi, dodati mešavinu biljaka i jedan limun dobro opran i sečen na kriške. Kuvati na umerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa vatre i procediti. Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne oseti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.

Rotkva i crveni luk

Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka? Sipati u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isečenog na komade, šest čenova belog luka i jednu veću crnu rotkvu, oljuštenu i isečenu na komadiće.

Izmiksati sve dok se ne dobije fina homogena smesa. Zatim sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru, pa ostaviti da odstoji nedelju dana. Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte ovaj sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 min pre glavnih dnevnih obroka.

Prirodni lekovi za iskašljavanje šlajma iz pluća i sinusa

Šlajm iz grla i pluća, kao i gust sekret iz sinusa često nam zadaju velike probleme tokom zime. Inhalacija sinusa slanom vodom sama po sebi nije dovoljna, da bi se u potpunosti oslobodili neprijatnog sekreta. U nastavku pročitajte još nekoliko odličnih narodnih recepata za izbacivanje šlajma.

Sirup od piva i smeđeg šećera za iskašljavanje šlajma iz grla

U veću činiju sipati 150g smeđeg šećera i zagrijavati na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuvati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo ređe od meda.

Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku pre najvažnijih obroka tri puta tokom dana.

Prirodni lek za iskašljavanje šlajma kod dece

Jedno od rešenja kako izbaciti šlajm kod djece nudi nam i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažit ćete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta.

Ovaj čaj za iskašljavanje takođe podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripa, prehlade. Pije se uvek dok je još vruć izjutra i uveče, a priprema se vrlo jednostavno:

Dve male supene kašičice cveta lipe preliju sa 5 dl proključale vode, a zatim se ostavi 20 minuta da odstoji nakon čega se dobro procedi. Čaj zasladite kvalitetnim medom, dodati mu dosta soka od limuna i uzimajte po jednu kafenu kašičicu svaki put kad osetite nadražajni kašalj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here