Pojava skupljanja i nagomilavanja suvišne vode u ljudskom organizmu može da napravi problem svakom čoveku. Količina vode koja može da se nakupiti u organizmu ide čak i do 7 litara. Neke navike u ishrani i načinu vođenja života su prvi korak u oslobađanju od ovog problema.

Kalijum i natrijum dva su najznačanija elementa u ljudskom organizmu koja održavaju normlanu količinu vode.

Ipak, kada se nađe višak elementa natrijuma, voda se lakše vezuje za naša tkiva i na taj način ostaje u našem organizmu i sve više se skuplja. Namirnice i biljke koje sadrže više natrijuma pospešuju izlučivanje tečnosti, pa se preporuke odnose na to da se više konzumiraju jagode, banane i krompiri.

Potrebno je smanjiti unos masti, soli i šećera.

Na dnevnom nivou treba vežbati i biti aktivan oko 30 minuta kako bi limfa brže proticala kroz organizam.

Sveže voće i povrće obavezno mora da se nađe u ishrani.

Važno je piti 8 čaša vode na dnevnom nivou, jer kada telo dobija dovoljne količine vode, manje količine će se zadržavati.

Krastavac je sjajan prirodni diuretik, pa je važno da se konzumira.

Navike dovode do zadržavanja viška vode i našem organizmu su sedenje ili stajanje koje je dugo, ishrana koja je loša, male količine unosa vode na dnevnom nivou, period kada je vreme toplo, pre i tokom dobijanja menstruacije, bolesti (artritis ili bolest bubrega).

Ukoliko osećate mučenje u vezi sa nagomilavanjem vode u organizmu:
Konzumirajte namirnice koje su bogate vlaknima i antioksidansima, one pomažu da se toksini iz našeg tela izbace – peršun, krastavac, kelj, beli luk, kupus, jabuka, šargarepa, đumbir, limun

Žitarice od zobi imaju potencijal da zadrže u sebi veće količine vode
unos šećera, masti, soli, ugljenih hidrata i namirnica koje sadrže konzervans izbacite iz upotrebe

Prirodni diuretici za izbacivanje vode
Uvin čaj, zeleni čaj, čaj od brusnice, čaj od maslačka, čaj od komorača, čaj od koprive, mlaka voda sa ½ dcl jabukovog sirćeta, čaj od peršuna, napici sa grejpom, đumbirom i limunom, napici od povrća, napitak od šargarepe, jabuke i đumbira.

Bilo koja vrsta treninga, aktivnosti ili šetnje može pomoći u izbacivanju suvišne vode iz organizma.

Za napitak koji će vam pomoćoi u izbacivanju viška vode potrebno vam je:

– sveži listići mente (nane)
– svež đumbir
– 1 limun
– 1 krastavac
– 8 čaša vode

Potrebno je dobro oprati limunovu koru, raseći ga napolovinu i obavezno izbaciti semenke koje se nalaze u njemu. Polovine koje ste dobili od limuna zasecite sa nekoliko strana, a potom ih ubacite u vodu koju ste stavili u posudu (onih 8 čaša). Limun nemojte pritisakti, cediti, rendati, niti mu bilo šta raditi. Oko 10 listova sveže nane ili mente dobro operite i dodajte u posudu. Đumbir srenje veličine oljuštite i narendajte u posudu u kojoj se nalazi sve ostalo. Dobro promešajte sve napravljeno i ostavite da stoji u frižideru tokom noći.
Sutradan ovaj napitak konzumirajte kada god ste žedni i kada god imate potrebu za vodom.

Vitaminski napitak nemojte piti duže od jednog dana. Kada god želite da ga pijete, napravite ga veče pre, ostavite ga da odstoji u frižideru i konzumirajte ga dan nakon.
Prvi rezultati moguće je da budu vidljivi već nakon 4 – 5 dana pijenja Sasi vode.

Recept sa peršunom za izbacivanje viška vode
Postoji još jedan jednostavan napitak koji se priprema u kućnim uslovima i dobar je za izbacivanje viška vode iz organizma.

Potreban vam je 1 litar vode i 4 kašike peršuna.
Vodu je potrebno prokuvati, a zatim dodati sitno iseckan peršun.
Vodu zajedno sa peršunom treba kuvati 5 minuta. Nakon 5 minuta potrebno je šerpu skloniti sa šporeta kako bi se napravljeni napitak ohladio, ali dok je još toplo, izvadite peršun (najbolje je da procedite u drugu šerpu u kojoj će se hladiti).

Pijte čaj dok je još topao i nemojte ga šećeriti. Čaj nemojte piti uveče ili pred spavanje jer se od ovog čaja mokri češće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here