Majke koje doje svoje bebe treba posebnu pažnju da obrate na svoju ishranu i da jedu dobro izbalansirane nutrijente i uživaju u hrani. Ali, postoje određene namirnice koje ma koliko voleli treba da zaboravite tokom perioda dojenja. Evo i koju hranu treba izbegavati tokom dojenja.

Postoje određene namirnice koje bi tokom perioda dojenja trebalo da zaobilazite u širokom luku, a mi vam donosimo listu i razloge.

Kafa. Sigurni smo da će većina vas na ovo zdušno negodovati, ali kafu bi ukoliko dojite zaista trebalo da svedete na minimum ili u potpunosti izbacite. Naime, kofein koji se nalazi u kafi, određenim čajevima ili energetskim napicima dospeva u majčino mleko. Pošto bebe nisu u stanju da izluče kofein istom brzinom kao i odrasli, previše kofeina u njihovom organizmu može dovesti do iritacije, nervoze i nesanice. Smanjite konzumaciju kafe na minimum i pijte je netom posle dojenja.

Čokolada. Budite pažljivi sa čokoladom jer ova omiljena poslastica baš kao i čajevi i kafa sadrži određene doze kofeina. Iako su te količine neuporedivo manje obratite pažnju na to kako se beba ponaša nakon što ste je doliji, a jeli ste čokoladu, pa po potrebi smanjite uživanje u ovoj poslastici.

Citrusno voće.  Određene komponente pronađene u citrusnom voću mogu iritirati još uvek nedovoljno razvijen gastrointestinalni trakt kod beba što može dovesti do mučnine i bljuckanja. Da biste nadomestili unos vitamina C, umesto citrusnog voća jedite mango ili papaju.

Brokoli. To da brokoli, karfiol i ostalo povrće iz iste porodice utiče na pojavu gasova i nervoze kod beba važi za jednu od „bapskih priča“, ali većina dojilja iz iskustva tvrdi drugačije. Ako  ste za ručak jeli brokoli, a beba je naveče imala poteškoća sa spavanjem i grčevima, možda je krivac upravo ova zdrava biljka. Umesto da potpuno izbacite brokoli iz prehrane, jednostavno smanjite njegovu količinu i nemojte ga jesti sirovog već ga termički obradite na pari.

Alkohol. Povremeno, čaša vina uz večeru, ne bi trebalo da vas zabrinjava, ali više od toga za vreme dojenja nikako ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana. Neke majke mogu dodati ekstra ljute papričice u svoje jelo, a da njihove bebe uopšte ne reaguju, a s druge strane postoje bebe koje zbog prstohvata ljute papričice u jelu mogu biti satima nervozne. Zamenite ljutu papričicu i soseve đumbirom ili sokom od limete.

Beli luk. Divna aroma prepečenog hleba, premazanog svežim belim lukom možda neće imati toliko dobar ukus vašoj bebi kao što ima vama. Konzumacija većih količina belog luka može dovesti do toga da mleko poprimi njegovu aromu što bebama može biti odbojno.

U Italiji gde se beli luk jede u velikim količinama majkama se preporučuje da ga uopšte ne jedu prvih nekoliko meseci dojenja dok se u Indiji majke podstiču da jedu belog luka koliko žele jer se veruje da ukus belog luka bebu navikava na ukus hrane za odrasle.

Kikiriki. Ako vi ili neko iz vaše porodice ima alergiju na određenu hranu, pre nego pojedete kikiriki dok dojite dobro razmislite. Prema raznim asocijacijama koji se bave alergijama sve majke koje u porodici imaju članove alergične na određenu hranu trebalo bi da izbegavaju namirnice poznate kao snažne alergene za vreme dojenja kao što su kikiriki i ostali orašasti plodovi, jagode, med,…

Ako ste tokom dojenja jeli kikiriki i ispostavi se da je vaša beba osetljiva ili alergična, može se pojaviti ekcem, osip po koži, koprivnjača ili teško disanje. Postoje i slučajevi alergičnih beba kod kojih se ne pojave nikakvi simptomi.

Pšenica. Ako ste primetili da beba ima simptome neutešnog plača, bolova ili krvi u stolici, a vi ste jeli testeninu ili sendvič u pitanju može biti alergija na pšenicu. Da biste eliminisali ovu opciju, neko vreme iz ishrane izbacite proizvode od pšenice i pratite kako se beba ponaša.

Mlečni proizvodi. Opšte je poznato da su mnoge bebe netolerantne na kravlje mleko i zato mogu reagovati ukoliko pijete puno mleka, jogurta ili jedete dosta sladoleda. Simptomi koji nagoveštavaju netoleranciju na mleko su grčevi, povraćanje, nesanica, suva, gruba i crvena koža na određenim mestima.

Pored svih ovih navedenih namirnica posebnu pažnju još treba da obratite na :

  • Jaja
  • Soju
  • Ribu i morske plodove
  • Svežu mentu i peršun

Jaja, soja i morski plodovi su veoma jaki alergeni i ako u porodici imate one koji imaju određene alergije pripazite sa njihovom upotrebom. Riba je veoma zdrava namirnica koja se uglavnom preporučuje, ali zbog koncentracije žive u određenim vrstama trebalo bi da pripazite. Izbegavajte sabljarku, morskog psa, skušu i ribu list. Riba koja se najviše koristi, a koja ima veoma male količine žive je tuna iz konzerve, losos, som, bakalar i škampi.

Svežu mentu ili čajeve od ove biljke tokom dojenja bi trebalo izbegavati jer oni mogu uticati na redukciju mleka. Čaj od peprminta se u holistici koristi kao lek za prestanak laktacije, a isti uticaj ima i peršun ukoliko se konzumira u velikim količinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here